eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kínában 10 százalékkal nő az idei GDP

Kína idei bruttó hazai terméke (GDP) 10 százalékkal nő - vélte a vezető kínai gazdasági "agytröszt", a tudományos akadémia mellett működő gazdaság-előrejelző intézet.

Az intézet várakozása szerint a folyó negyedévben a GDP 11 százalékkal nő, majd az év hátralevő részében a bővülés valamivel mérsékeltebb lesz.

Kína GDP-je tavaly 8,7 százalékkal nőtt, de 2009 utolsó három hónapjában már kétszámjegyű, 10,7 százalékos emelkedést jegyeztek fel, ami két éve a legnagyobb ütem volt.

Az intézet előrejelzése szerint az idén a fogyasztói árindex várhatón 3 százalék feletti lesz a tavalyi 0,7 százalékos defláció után.Más mutatók is utalnak a gazdasági fejlődés gyors ütemére. "84 százalékkal nőtt az autóeladás januárban az egy évvel korábbihoz képest" - közölte a kínai autógyártók (CAAM) szövetsége.

Januárban 1,2 millió autót értékesítettek az ázsiai országban, ahol a kormány adócsökkentésekkel élénkíti a gyártást és az eladást.

A kínai kereskedelmi minisztérium várakozása szerint az idén 15 millió autót adnak el az országban, ami több mint 10 százalékos bővülés 2009-hez képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×