eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem fehéredik tovább a gazdaság

Nemcsak, hogy megállt az idén a gazdaság fehéredése, de a fekete-, illetve szürkegazdaságba irányuló mozgás még gyorsabb is lehet a 2008-as javulási ütemnél, így az idén ebből többletbevétele nem származik a költségvetésnek, sőt a mérleg negatív is lehet - olvasható a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság negyedik jelentésében.

Ligeti Csák, a bizottság tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2006-2008 között a gazdaság fehéredésének köszönhetően mintegy 200-250 milliárd forint többletbevétel keletkezett.

Megerősítette a helyzet romlását Pataky Péter, a bizottság másik tagja is, aki a feketén foglalkoztatottak számának növekedésére hívta fel a figyelmet, elsősorban a vagyon- és őrzés-védelem területen, illetve egyre inkább a kereskedelemben. Az építőiparban azonban - a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően is - javult a helyzet - jegyezte meg.

Fekete István bizottsági tag az adózási területen az áfacsalásokat, ezeken belül is a körbeszámlázásokat nevezte a feketegazdaság legkritikusabb területének, s ez szerinte nemcsak Magyarországon, de az egész Európai Unióra is igaz.

Becslések szerint az adóbevételek és a tb járulék bevételek elmaradása nagyobb volt, mint amennyit a makropálya módosulása indokolt volna. Becslések szerint az szja, a tb járulék és az áfa esetében is mintegy 50 milliárd forintra tehető az a kiesés, amely nem magyarázható a megváltozott makrogazdasági pályával, így vélhetően a feketegazdaság térnyeréséből származik.

A bizottság szerint néhány intézkedés eltörlése, esetleg lazítása arra utal, hogy a feketegazdaság érdekérvényesítő képessége erősebb az ellen küzdőkénél. Példaként sorolta a napi standolás kötelezettség eltörlése, vagy a készpénzforgalom szabályozásának feloldása.

Ligeti Csák a helyzet javítása érdekében közép és hosszú távon ható intézkedéseket sürgetett, közöttük a korrupció elleni fellépést sürgette. Fekete István pedig példaként az adótudatosság fejlesztését és az adómorál növelését említette, megfelelő ösztönzőkkel és ellenőrzéssel.

Pataky Péter a közbeszerzéseknél a fővállalkozói felelősségi viszonyok szigorítását sürgette. Azt javasolta, hogy a pályázatok elbírálásánál ne lehessen befogadni azokat, amelyekről tudható, hogy azon az áron a feladat csak feketemunkával végezhető el. Ehhez szakmai együttműködésre van szükség - tette hozzá.

A feketegazdaság visszaszorítása egyik legfontosabb elemének nevezte Ligeti Csák a készpénzforgalom visszaszorítását, illetve a pénzmozgások ellenőrzését.

Pataky Péter az MTI kérdésére kifejtette: általában a munkára rakódó terhek csökkentése a gazdaság fehéredésének irányába hat, de kérdésének nevezte, hogy az idén a második félévtől csökkenő munkaadói járulék - idei mértéke miatt - 2009-ben jelentős hatással lehet. Jövőre azonban már segítheti a fehéredést - tette hozzá.

Fekete István optimistább volt: úgy vélte, hogy 2010-ben Magyarország az egyik legkedvezőbb befektetési célponttá válhat az 5 százalékpontos járulékcsökkentéssel, amelyet véleménye szerint hamarosan azonos mértékű enyhítésnek kellene követnie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×