eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

További kamatemelést várnak az elemzők

A londoni elemzők számítottak a hétfői kamatemelésre, és azt valószínűsítik, hogy az inflációs cél elérése érdekében a jegybank még legalább negyed-fél százalékponttal tovább emeli az alapkamatot az idén. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor Magyarország nem tartozik az inflációs sokktól leginkább veszélyeztetett, feltörekvő gazdaságok közé.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői az energiaárak további emelkedésére számítanak, ami szerintük 2009-ben is inflációs nyomással jár, az erősödő forint ellenére. Úgy vélik keddi kommentárjaikban, hogy a 2009-re kitűzött 3 százalékos inflációs cél "mind távolabb kerül az elérhetőségtől".

A Goldmannál 4 százalék körüli, jövő év végi éves fogyasztói inflációval számolnak Magyarországot illetően. A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott saját jóslatukat is módosították, az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra.

A Goldman Sachsnál egyébként arra számítanak, hogy az MNB a jelenlegi 8,50 százalékról még legalább fél százalékponttal emeli tovább alapkamatát.

Ugyancsak további kamatemelést valószínűsítenek a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői is, akik amúgy "üdvözlendőnek" nevezték az MNB hétfői kamatemelését kísérő kemény retorikát. Várakozásuk szerint azonban a monetáris tanács most egy ideig kivár, hogy legyen ideje megállapítani a dezinfláció ütemét és értékelni a globális környezetet, valamint az élelmiszer- és energiaár-fejleményeket.

A Dresdner szerint további negyed-fél százalékpontnyi kamatemelés valószínű még az idén, ha a költségoldali sokkok súlyosbodnak, vagy ha a belpolitikai környezet hirtelen romlana, ami ismét elriasztaná a befektetőket a kockázatvállalástól.

Nincs inflációs sokkveszély

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ugyancsak kedden kiadott átfogó elemzése szerint ugyanakkor a magyar gazdaság nem tartozik a feltörekvő térség, inflációs sokktól leginkább veszélyeztetett országai közé.

A legnagyobb európai hitelminősítő 15 oldalas jelentése szerint nem a gazdasági lassulás, hanem az emelkedő infláció a feltörekvő gazdaságok előtt álló legnagyobb adóskockázati kihívás, mert ha az inflációs nyomást nem sikerül kordában tartani, az a teljes makrogazdasági stabilitást megingathatja.

A Fitch több alapvető kritérium alapján inflációs sebezhetőségi indexet dolgozott ki a nála adósbesorolással szereplő 73 feltörekvő piaci gazdaságra.

A hitelminősítő által kedden közzétett lista első tíz - vagyis leginkább sebezhető - helyezettje között öt a tágabb értelemben vett Kelet-Európában van - ezek: Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Lettország és Litvánia. A második tízes csoportban szerepel Románia, Észtország és Oroszország. Magyarország a mezőny alsó felébe került, 41. helyezésével.

A térségbeli EU-államok közül a Fitch Ratings Csehországot és Szlovákiát találta az inflációs sokktól legkevésbé veszélyeztetettnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×