eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az elemzők borúlátóbbak a kormánynál

A februári tanácstalanság után szinte egyöntetűen kamatemelést várnak a Magyar Nemzeti Banktól az elemzők a Reuters márciusi felmérésben. A nagy többség hétfőn 25 bázispontos emelésre számít.

A legutóbbi hetek jegybanki nyilatkozatai után a Reuters által megkérdezett elemzők szinte kivétel nélkül kamatemelést várnak a Monetáris Tanács március 31-i ülésén. A nagy többség arra számít, hogy a jegybanki alapkamat negyed százalékponttal 7,75 százalékra emelkedik.

A hétfői emelés azt jelentené, hogy még egy év sem telik el a kamatcsökkentések elindulása után, és az MNB máris átlép a kamatemelési ciklusba. Az előrejelzések szerint a változás csak átmeneti lesz, mert valószínű, hogy néhány hónap múlva, az év második felében ismét változik a kamatpolitika iránya, és újra a csökkentés kerülhet előtérbe.

Az elemzői konszenzus szerint az alapkamat 8 százalékon érheti el a csúcsot, azaz amennyiben 25 bázispontos lesz a hétfői emelés, akkor még egyszer negyed százalékpontos kamatemelésre kell számítani a közeljövőben.

Változtak az éves átlagos inflációra vonatkozó elemzői előrejelzések is, 2008-ra és 2009-re egyaránt 10 bázisponttal emelkedtek a februári felméréshez képest, 6 illetve 3,8 százalékra. Ez utóbbi a jegybank 3,6 százalékos friss előrejelzése felett van.

A gazdaság éves növekedésére vonatkozó konszenzus az idei első negyedévre háromtized százalékponttal 1,2 százalékra csökkent, a 2008-as előrejelzés változatlanul 2,2 százalék. Ez utóbbi még mindig alacsonyabb a kormányzati előrejelzésnél, amelyet a múlt héten 2,8-ról 2,4 százalékra csökkentettek.

A 2009-re vonatkozó elemzői GDP növekedési prognózis 10 bázisponttal 3 százalékra csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×