Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Századvég: Korábbi egyensúlyokat borít fel a kormány, hogy újakat teremtsen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány egyszerre akar gazdaság- és társadalompolitikai fordulatot, ám a kitűzött elvek és a megvalósulás között sajátos feszültség tapasztalható - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. G. Fodor Gábor hozzátette: az átalakításokhoz hiányzik a társadalmi támogatottság, és a szakmai konszenzus sincs meg hozzá.

A 2008-as költségvetés értelmezhető a kormányzati reformtörekvések eszközeként, amellyel a kormány egy átfogó és radikális gazdaság- és társadalompolitikai fordulatot akar elérni - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Az átmenetinek tekintett költségvetés ugyanakkor célul tűzi ki a - Századvég Alapítvány véleménye szerint elhibázott filozófia alapján készült - konvergenciaprogramnak való megfelelést is - tette hozzá G. Fodor Gábor.

Az alapítvány kutatási igazgatója elmondta: szerintük a program két legfontosabb eleme és feltétele: az előirányzott gazdasági növekedés és a kitűzött inflációs ráta nem teljesül, a kormány által a költségvetésben kitűzött elvek és azok megvalósulása között tehát sajátos feszültség tapasztalható.

A kormány az államtalanítás programját egy túlterjeszkedő, omnipotens állam segítségével akarja megvalósítani, míg az öngondoskodás elvének kiterjesztését a logika abszolutizálásával látja végigvihetőnek, ehhez azonban - véli G. Fodor Gábor - sem a társadalmi támogatottság, sem a szakmai konszenzus nincs meg.

A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint a 2008-as költségvetés fiskális irányszámai teljesülhetnek, ám a törvényből nem látszik, hogy mi teremtené meg a gazdasági növekedés feltételeit.

A kormány gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseiben mindent a hiánycél elérésének rendel alá, ennek következménye pedig csak az lehet, hogy más mutatók tekintetében az ország távolodik majd a maastrichti kritériumoktól, vagy, hogy tovább csökken Magyarország versenyképessége - véli G. Fodor Gábor.

Az egyensúlyteremtés szándéka a korábbi egyensúlyok felborítását vonja maga után - sommázta a Századvég Alapítvány véleményét a szervezet kutatási igazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia