eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mindennel dacol a szárnyaló német gazdaság

A kőolaj árának folyamatos emelkedése és az euró dollárhoz viszonyított erősödése ellenére a gazdasági kérdésekben illetékes német tanácsadó testület töretlenül bízik a növekedés fennmaradásában.

A német gazdaság húzóágának számító kivitel idén is komoly többletre számít. A nagy- és külkereskedelmi szervezet elnöke szerint idén is biztosítható lesz a német export legalább 5 százalékos bővítése.

Ez ugyan elmarad a tavalyi csaknem 10 százalékos növekedés mögött - ami 980 milliárd euró bevételt biztosított a nemzetgazdaságnak -, de a kivitelben érdekelt ágazatok így is derűlátással ítélik meg a közeljövő kilátásait.

Az optimizmust némileg beárnyékolhatja ugyanakkor az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, ami tavaly is 12 százalékkel erősödött.

Közben az elmúlt hónapban tovább csökkent az állástalanok száma, habár megfigyelők szerint idén még aligha tudják a munkanélküliek létszámát jelentősen három és fél millió alá szorítani.

A kormány gazdasági tanácsadó testületének szóvivője úgy vélte, hogy a 2008-as esztendő is a konjunktúra jegyében telik majd, habár a múlt évi szintet - a jelenlegi adottságok mellett - idén aligha érik el.

A szóvivő ennek ellenére reálisnak minősítette a gazdasági miniszter nyilatkozatát, amelyben úgy vélte, hogy a fejlődés idei üteme ha nem is éri el, de erősen megközelíti majd a két százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×