Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindennel dacol a szárnyaló német gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kőolaj árának folyamatos emelkedése és az euró dollárhoz viszonyított erősödése ellenére a gazdasági kérdésekben illetékes német tanácsadó testület töretlenül bízik a növekedés fennmaradásában.

A német gazdaság húzóágának számító kivitel idén is komoly többletre számít. A nagy- és külkereskedelmi szervezet elnöke szerint idén is biztosítható lesz a német export legalább 5 százalékos bővítése.

Ez ugyan elmarad a tavalyi csaknem 10 százalékos növekedés mögött - ami 980 milliárd euró bevételt biztosított a nemzetgazdaságnak -, de a kivitelben érdekelt ágazatok így is derűlátással ítélik meg a közeljövő kilátásait.

Az optimizmust némileg beárnyékolhatja ugyanakkor az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, ami tavaly is 12 százalékkel erősödött.

Közben az elmúlt hónapban tovább csökkent az állástalanok száma, habár megfigyelők szerint idén még aligha tudják a munkanélküliek létszámát jelentősen három és fél millió alá szorítani.

A kormány gazdasági tanácsadó testületének szóvivője úgy vélte, hogy a 2008-as esztendő is a konjunktúra jegyében telik majd, habár a múlt évi szintet - a jelenlegi adottságok mellett - idén aligha érik el.

A szóvivő ennek ellenére reálisnak minősítette a gazdasági miniszter nyilatkozatát, amelyben úgy vélte, hogy a fejlődés idei üteme ha nem is éri el, de erősen megközelíti majd a két százalékot.