eur:
390.59
usd:
366
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Még nem lehet tudni, hogy mekkora kártérítést követel az állam

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tárgyalásos úton kívánja rendezni a kartellezésért elmarasztalt autópálya-építő céggel a kártérítési követelését, ha ez nem sikerül, akkor indít pert.

Béni Gyöngyi, a társaság szóvivője az InfoRádióban elmondta: jelenleg egy szakértői csoport dolgozik azon, hogy meghatározza, mekkora összeget követeljenek az egyes cégektől. Ennek mértékéről ezért egyelőre nem tudott felvilágosítást adni.

November végéig minden érintettel tárgyalóasztalhoz akarnak ülni. Hozzátette: ha ez nem hoz eredményt, akkor peres úton fognak érvényt adni követeléseiknek.

A Gazdasági Versenyhivatal a nyár végén nyert pert jogerősen az autópálya-építő cégek ellen.

A GVH korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. által 2002-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevő vállalkozások - a Betonút Rt., a DEBMÚT Rt., az EGÚT Rt., a Hídépítő Rt. és a Strabag Rt. - versenytörvénybe ütköző megállapodást kötöttek.

A GVH 2003-ban állapította meg, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. 2002 júliusában és augusztusában kiírt pályázatára jelentkezett cégek kartellbe tömörültek.

Megállapodtak abban, hogy melyikük nyeri az egyes szakaszokra kiírt pályázatokat, illetve abban, hogy alvállalkozóként egymást alkalmazzák.

A GVH 7 milliárd 43 millió forintos bírságot szabott ki rájuk, a döntést azonban a cégek bíróságra vitték.

A versenyhivatal szóvivője az InfoRádióban korábban azt mondta: megállapították, hogy az útépítés költségei 90 milliárd forintot tettek ki, a cégek pedig akkoriban 5 százalékos nyereséggel dolgoztak. Ennek ellenére az államnak 128 milliárd forintjába került a beruházás.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×