eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A közszolgák reálbére 9 százalékkal csökkent

Az év első hat hónapjában majdnem 6,5 százalékkal csökkentek a reálbérek, ami már a statisztikusok szerint is érezhető mértékű romlást jelent. A legrosszabbul a közszolgák jártak.

A bruttó átlagkeresetek 7,9 százalékkal emelkedtek az év első felében - mondta a KSH szakértője az InfoRádióban. Az adó- és járulékterhek eközben azonban olyan mértékben emelkedte, hogy a nettó keresetek átlagosan mindössze 1,6 százalékkal nőttek.

Eközben a fogyasztói árindex emelkedése 8,6 százalékos volt, így a reálkeresetek több mint 6 százalékkal csökkentek, amely már mindenki számára érezhető visszaesést jelent - közölte Lindnerné Eperjesi Erzsébet.

Leginkább a költségvetési szféra dolgozóinak fizetése veszített az értékéből, ugyanis az ő nettó bérük 1,5 százalékkal lett kevesebb az év első hat hónapjában, míg a versenyszférában 3,4 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek.

Így a közszolgálati dolgozók 9 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedhettek el, míg a versenyszférában ennek mértéke átlagosan 5 százalék volt.

A köztisztviselők és a közalkalmazottak helyzete azonban az év második felében javulhat, köszönhetően annak, hogy a 13. havi juttatás egytizenketted részéhez júniustól havonta jutnak hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×