eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az uniós országok többségében reformra szorul a nyugdíjrendszer

Az Európai Unió tagországainak kétharmadában a nyugdíjrendszerek közepes vagy sürgető mértékben szorulnak reformra - derült ki az Allianz tanulmányából. Magyarországon a nyugdíjrendszer a kilencvenes évek közepén elkezdett reformoknak köszönhetően elfogadható állapotban van.

Az Európai Unió 27 tagországa közül a görög rendszer gyakorlatilag azonnali reformra szorul, míg a skála másik végén az ír és angol rendszer jelenleg hosszú távon is finanszírozhatónak tűnik - mondta a tanulmány ismertetésekor Brigitte Miksa, az Allianz csoport nemzetközi nyugdíjigazgatója.

A 2004-ban csatlakozott tagállamok közül Lettország, Észtország és Szlovénia nyugdíjrendszere lényegesen jobb, mint a magyar, de a skandináv országok kivételével szinte minden régi tagállamot megelőzünk ebben a tekintetben.

Brigitte Miksa előadásából az derült ki, hogy a vegyes - tehát állami és magánbiztosítást egyaránt nyújtó - rendszerek jobbak, mint a pusztán államiak.

Az Allianz csoport nemzetközi nyugdíjigazgatója közölte, hogy a különböző bevételi források változatosabbá tétele az egyes biztosítottak számára csökkenti a biztonságos öregkori ellátás kockázatát.

A múltban túl nagy mértékben hagyatkoztunk az állami ellátásra, ez azonban a demográfiai és munkaerőpiaci fejlemények, valamint az adóterhek növekedése miatt egyre inkább csökkenő teljesítményt mutat, tehát kellő mértékű kiegészítő előtakarékosság nélkül, negyven-ötven éves időtávlatban nézve, túlságosan függünk az állami rendszerektől - tette hozzá Brigitte Miksa.

Térségünkben az Allianz előrejelzése szerint a nyugdíjalapokban lévő pénz mennyisége 2015-ig évi 20 százalékkal nő majd, és akkorra eléri a 35 milliárd eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×