eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyre többen igényelhetnek Start káryát

Az év második felétől már az ötven év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a tartósan állást keresők is kiválthatják a Start kártyát, a munkáltatóknak így két évig kevesebb járulékot kell fizetniük alkalmazottaik után.

Július elsejétől az 50 éven felüliek és a csak alapfokú végzettséggel rendelkezők is igényelhetnek Start kártyát, így az első évben teljesen járulékmentesen, a második évben 15 százalékos járulékterhek mellett foglalkoztathatják őket a munkáltatók.

Ennél alacsonyabb, de még mindig jelentős járulékkedvezményt vehetnek igénybe július elsejétől azok a munkáltatók, akik tartósan álláskeresőket alkalmaznak, függetlenül azok életkorától vagy iskolai végzettségtől.

Tartósan álláskeresőnek számít az, aki a kártya kiváltását megelőző 16 hónapból 12-ben nyilvántartott álláskereső volt.

Ez a kedvezmény illeti meg azokat a munkáltatókat is, akik a gyes, gyed, gyet vagy ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül munkát vállaló dolgozókat alkalmaznak.

Ezt az alacsonyabb járulékot kell fizetni az olyan kedvezményezettek felvételekor is, akik gyermekük egy éves kora után a gyes igénybevételével együtt kívánnak munkát vállalni.

Ez a kedvezmény az első évben 15, a második évben 25 százalékos járulékfizetési kötelezettséget jelent.

A kártyával rendelkező foglalkoztatója ezen kívül két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól is.

A kedvezményezettek a Start Plusz és a Start Extra kártyát válthatják ki az adóhatóságnál, a kártya kétéves érvényességi ideje alatt pedig akár több munkáltatónál is jelentkezhetnek.

A kedvezmény az öregségi nyugdíjkorhatárig vehető igénybe, ez főként az ötven év feletti, illetve a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező, vagy általában a tartósan álláskeresők esetében érdekes.

A Start kártya alaptípusát a fiatalok vehetik igénybe, amely szintén kétéves időszakra szóló kedvezmény. A pályakezdő 25 éves koráig, felsőfokú végzettség esetén 30 éves koráig használhatja a kártyát.

A pályakezdőket alkalmazó munkáltatók a Start Plusszal egyező, az első évben 15, a második évben 25 százalékos járulékfizetésre jogosultak.

Az új kártyák annyiban térnek el a már korábban alkalmazott Start kártya alaptípustól, hogy a kedvezmény egységesen a minimálbér kétszereséig alkalmazható.

A fiatalok esetében általában a minimálbér másfélszereséig jár a kedvezmény, a felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×