eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kína raktároz, az olaj drágulhat

Közzétette a kínai kormány az ötéves energiaellátási stratégiáját, amelyben magasabb árakkal számol a kabinet, amelyek jobban közelítenek a világpiaci árakhoz.

A kormány emellett - az ellátási biztonság érdekében - az olajvállalatok számára minimális készleteket ír elő, mivel arra számít, hogy lassulni fog a belföldi kitermelés növekedési üteme.

A kínai kormány a következő öt évben, a világ más országaihoz hasonlóan, stratégiai olajtározók létrehozását tervezi. Ezeknek a feltöltése átmeneti keresletfelfutást és áremelkedést idézhet elő a világpiacon, mivel Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója és szükségletének felét importból fedezi.

Előírják a tartalékot

Peking egyelőre még nem írt elő kötelező tartalékkészletezést az állami olajvállalatoknak, amelyek jelenleg körülbelül két heti értékesítést fedező készleteket tartalékolnak.

Összehasonlításképpen a világ harmadik legnagyobb olajfelhasználó gazdaságát ellátó japán olajvállalatoknak 70 napra elegendő készletet kell tartaniuk, Magyarországnak 90 napra elegendő a stratégiai kőolajkészlete.

Kína nemcsak az egyik legnagyobb felhasználó, hanem a világ hatodik legnagyobb olajtermelője. A kormány mostani terve 2010-re 193 millió tonna nyersolajtermelést irányoz elő, 5 százalékkal magasabbat a 2006-osnál.

Atomerőműveket is építenének

A határ menti területeken a feltárás ugyanakkor egyelőre túl költséges. Ez az évente alig több mint 1 százalékos növekedés messze elmarad az előző évek 4 százalékos ütemétől.

A terv kitér az atomenergia szektor fejlesztésére, új atomerőművek építésére még 2010 előtt, a szén részarányát viszont az energiatermelésben 3 százalékponttal kívánja csökkenteni a mostani 69 százalékról.

A jelentés kitér arra, hogy a kínai kormány felgyorsítja az energiahordozók árának hozzáigazítását a világpiaci árszinthez, ami az egyik legnagyobb akadálya volt eddig az alternatív energiahordozók elterjedésének, amelyek mindössze 3 százalékát fedezik a teljes energiafelhasználásnak.

Visszafognák a fogyasztást

Az energiahordozók árának emelése mellett a terv megpróbálja visszafogni az energiafogyasztást.

A jelentés kitér arra is, hogy a 2010-ig terjedő időszakban a GDP 3 százalékát akarják környezetvédelmi célokra fordítani. Javítani akarják a levegő minőségét, főként az erőműi szennyezőanyag-kibocsátások csökkentésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×