eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Honnan vegyünk földgázt?

Losoncz Miklós, a GKI olajipari kutatója szerint Magyarországnak nem sok lehetősége van, amikor arról van szó, hogy honnan vegyen földgázt. A szakértő szerint a kormány mozgástere kicsi, és nehéz megmondani, mi lenne jobb stratégia: az orosz Kék Áramlat gázvezeték meghosszabbításának támogatása vagy az orosz gázfüggőséget csökkenteni hivatott, de még csak tervezett Nabucco-vezeték melletti kiállás.

Mint azt Losoncz Miklós elmondta, mindkét vezetékkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság.

A Nabucco megépítése késik egy-két évet, de a másik sem sokkal biztosabb. Ebben a helyzetben a szakértő szerint nehéz jó döntést hozni.

A Nabucco közel-keleti földgáz szállítására lesz alkalmas, a kérdés csak az, hogy melyik a biztonságosabb: ha Iránból vagy  Oroszországból vásároljuk a gázt.

Arra a felvetésre, hogy ha a magyar miniszterelnök megállapodik Oroszországgal, azzal nem veszélyezteti-e az Európai Unió azon törekvését, hogy csökkentse az egyirányú kiszolgáltatottságot, Losoncz Miklós azt felelte: az uniónak nincs egységes energiapolitikája, ezt bizonyítja az is, hogy például Németország is kötött bilaterális megállapodást Oroszországgal.

A szakember hibának tartja, ha a gázvásárlással kapcsolatban a történelmi sérelmekről folyik a vita.

Hangsúlyozta: az energiaipari szakértők inkább attól tartanak, hogy más okból, például egy természeti katasztrófa miatt apadnak el a források.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×