eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magosz: fizessék ki, ami jár!

Átlátható és kiszámítható támogatási rendszert és birtokpolitikát, a gazdáknak járó pénz határidőre történő kifizetését követeli a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Országos Szövetsége (Magosz) - jelentette be a szervezet elnöke a termelők hódmezővásárhelyi küldöttgyűlésén.

Az élhető vidék alapját megteremtő sikeres, versenyképes mezőgazdasághoz átlátható, kiszámítható támogatási rendszerre van szükség - mondta Jakab István.

Kijelentette: a gazdáknak járó támogatásokat az uniós gyakorlatnak megfelelően az adott gazdasági évben ki kell fizetni, csakúgy, mint a 2004-2006-os időszakban elmaradt összesen 130 milliárd forintnyi támogatást, különösen a ki nem fizetett 25 milliárd forintos nemzeti kiegészítő támogatást.

Az elnök szerint a kérdés az, hogy a még állami tulajdonban lévő mintegy másfél millió hektárnyi termőföld megvásárlására kinek lesz lehetősége, a befektetőknek és a nagybirtokoknak, vagy a hazai földterület 55 százalékát megművelő több mint 200 ezer gazdálkodónak és mintegy félmillió őstermelőnek.

A Magosz követeli a jelenlegi átláthatatlan földértékesítés leállítását, az eddigi tranzakciók fölülvizsgálatát és az érdekvédelmi szervezet képviselőjének részvételét a Nemzeti Földalap felügyelő bizottságában - tette hozzá.

A mezőgazdaság piaci problémáit nem lehet megoldani csupán a bioenergetikára alapozó fejlesztésekkel. A gazdákat nem lehet kiszolgáltatni ennek a ma még kiforratlan rendszernek - jelentette ki Jakab István.

Hangsúlyozta: a Magosz a magyar mezőgazdaság érdekében nyitott a partnerségre a kormánnyal, kész az érdemi szakmai vitákra, mert csak nemzeti összefogással lehet sikereket elérni.A magyar mezőgazdaság előtt álló feladatokat rangsorolva a legfontosabb a műszaki, technológiai hátrány ledolgozása - mondta az agrárminiszter.

Gráf József közölte: Ausztriában egy hektárnyi megművelt termőterületre 11 ezer euró értékű eszköz jut, Magyarországon csupán 2.200 eurónyi.

Az elkövetkező két-három évben a műszaki elmaradottságot le kell dolgoznunk, mert nem engedhetjük meg, hogy ötször erősebb technikai felszereltségű ellenféllel versengjünk - tette hozzá.

A miniszter szerint pénzügyi téren némi javulás tapasztalható: az agrártámogatások összege 2003-ban nem érte el a 200 milliárd forintot, idén ez az összeg 453 milliárd forint lesz.

Ez azonban még mindig csak kétharmada a 15 régi uniós tagország támogatottságának, pedig velük kell versenyezni - mondta Gráf József.

A magyar agrárium kapacitásainak csupán 60-65 százalékát használja ki, a régi tagországoknál ez az arány 90-95 százalék. A termelés szinten tartását vagy csökkentését szorgalmazó uniós mezőgazdasági politika csak Magyarország hátrányát konzerválná, ezért ez ellen az agrár-külpolitikának "kőkeményen" fel kell lépnie, biztosítva a fejlődés lehetőségét - jelentette ki a politikus.

Az eseményen felszólalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×