eur:
389.17
usd:
362.16
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Vámokkal talpalják meg a távol-keleti cipőket

Az Európai Bizottság októbertől két éven át védővámot vet ki a kínai és vietnami cipők dömpingje ellen.

Tavaly az Európai Unió országaiban két és fél milliárd pár cipőt adtak el, amelynek fele Kínából érkezett. Az évezred kezdete óta a kínai és vietnami cipőimport megtízszereződött.

A hagyományosan dél-európai kisvállalkozásokban készülő bőrcipők ára öt év alatt harmadával esett, és az Európai Unió statisztikái szerint 40 ezer ember veszítette el az állását a cipőiparban.

Az olasz, portugál és spanyol cipőgyártók nyomásának engedve, az unió áprilisban hat hónapos, ideiglenes védővámot vetett ki - 19,4 százalékosat a kínai és 16,8 százalékosat a vietnami cipőkre.

Az átmeneti intézkedés szombaton jár le, de Brüsszelben már hetek óta ott volt az új javaslat, hogy kisebb védővámmal ugyan, de az unióban szokásos öt évre terjesszék ki a piacvédelmet.

A szegényeket sújtják?

A cipőiparukat féltő dél-európai országok, illetve a szabadkereskedelmet támogató észak-európai országok vitája végül az eddig a vámokat ellenző Ciprus tartózkodásával dőlt el.

A döntés pedig az, hogy két éven át a kínai bőrcipőkre 16,5 a vietnamiakra pedig 10 százalékos lesz a védővám.

A cipőiket többnyire eddig is a Távol-Keleten gyártató brit kereskedelmi láncok máris tiltakoznak a döntés ellen, mert szerintük az egyetlen állást sem ment meg Európában, növeli viszont a cipők árát, és nem tesz jót a Kínával való viszonynak sem.

Néhány európai ország baloldali politikusai azért kifogásolják a vámot, mert az szerintük a kínai cipőket elsősorban vásárló szegényeket sújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×