eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szlovák kormány harcba indul

Az új szlovák kormány keresi az üzemanyag és az energiaárak csökkentésének lehetőségeit. Robert Fico miniszterelnök harcot hirdetett az általa monopóliumoknak nevezett energetikai nagyvállalatok ellen.

Bár a szlovák kormány legutóbbi ülésén konkrét lépések még nem születtek, a nyilatkozatokból már sejteni lehet, milyen intézkedésekre készül a Fico-kabinet az energiaárak kordában tartása érdekében - jelentette az InfoRádió szlovákiai tudósítója.

A miniszterelnök ismételten hangsúlyozta, hogy a benzin árának csökkentése három módon történhet meg: vagy csökkentik az üzemanyag árába beépített jövedéki adót, vagy megegyeznek a MOL tulajdonában lévő Slovnaft olajfinomitóval, vagy hatóságilag szabják meg az árakat.

Nekimennek a Slovnaftnak

Az energiahordozók és az energia árának csökkentésére irányuló lehetőségeket taglaló tanulmány, melyet a gazdasági minisztérium dolgozott ki, többek között hangsúlyozza, hogy az államnak végrehajtó hatalma révén meg kell próbálnia megfosztania a Slovnaftot domináns piaci pozíciójától.

A dokumentum leszögezi: a Slovnaft önkorlátozása csak úgy valósítható meg, ha az állam hatóságilag megszabja az üzemanyag árakat, vagy szabályozza a nyereségüket.

Robert Fico szerint a minisztérium illetékesei már felvették a kapcsolatot a Slovnafttal, ám az eddigi tárgyalások eredményeit egyik fél sem részletezte.

Felülbíráltatnák az őszi áremelést

A kormány intenzív tárgyalásokat kezdeményez a szlovák energiaszektor valamennyi kulcsszereplőjével, többek a francia Gaz de France és a német Ruhrgas 49 százalékos tulajdonában lévő Szlovák Gázművek, valamint az ugyancsak külföldi kisebbségi tulajdonban lévő három regionális áramszolgálató társaság vezetőivel az őszre tervezett áramáremelés felülbírálásáról.

Robert Fico szerint a tárgyalások eredményeit tükrözni fogja a hétfőre elkészülő kormányprogram is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×