eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jön a világ legnagyobb tőzsdefúziója?

Körvonalazódni látszik a világ legnagyobb tőzsdei egyesülése. A New York-i tőzsde bejelentette, hogy nyolcmilliárd euróért megvásárolná a holland bejegyzésű Euronextet, a párizsi, a brüsszeli, az amszterdami és a liszabonni tőzsde üzemeltetőjét.

Amennyiben a fúzió létrejön, a közös cég piaci értéke 21 milliárd euró lenne, és az amerikaiak közleménye szerint a szinergiák révén évi 375 millió dolláros megtakarítást hozna az üzemeltetésben.

Az Euronext részvényesei a keddi közgyűlésen vitatják meg az ajánlatot, amely szerint az új cég központja New Yorkban lenne, és az ottani tőzsde eddigi vezérigazgatója, John Thain vezetné a vállalatot, helyettese pedig az Euronext vezére, Jean-Francois Theodore lenne.

A nagy tőzsdékre évek óta egyre komolyabb elvárás nehezedik egyfelől a tulajdonosok részéről, akik magasabb profitot követelnek, másfelől az ügyfelek részéről, akik alacsonyabb tranzakciós díjakat szeretnének.

A megoldás a piac konszolidációja egyesülések révén. Ezt talán a német Deutsche Börse látta meg először, amikor még 2004-ben felvásárlási ajánlatot tett a londoni tőzsdére.

A Deutsche Börse lépését követően a Euronext is kénytelen volt jelezni, hogy érdekelné a londoni tőzsde megvásárlása, ám később a frankfurti részvényesek nyomására mindkét jelentkező visszalépett és egymással kezdtek tárgyalni a fúzióról.

Az amerikai-európai üzletbe még beleszólhat a Deutsche Börse is, amennyiben valóban előrukkol azzal az ellenajánlattal, amely a Financial Times szerint Euronext részvényenként 90 euró lenne.

A háttérben a legnagyobb játékos az amerikai Atticus befektetési alap, amelynek 9 százalékos részesedése van az Euronextben, 6 százaléka a New York-i tőzsdében és 5 százaléka a frankfurti tőzsdét üzemeltető Detsche Börsében.

A fúziós próbálkozások másfél éve alatt az Euronext részvényei 240 százalékot emelkedtek, és jelenleg 76 euró körüli áron forognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×