Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megvásárolta saját részvényeit a MOL az államtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját részvényeket vásárolt a MOL Nyrt. az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól.

A vételi opciós jogról 2005. december 1-jén kötött megállapodást a cég és az állami részvénytársaság.

A szerződés az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 10.898.525 darab MOL-törzsrészvényre vonatkozik.

A vételi ár a május 8-át megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára.

A részvények tulajdonjogát a tranzakció elszámolásakor ruházzák át.

A MOL egy alkalmat kihagyott

Batiz András kormányszóvivő december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő MOL-részvényeket.

A tavalyi közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a MOL Rt. függetlenségének megőrzése.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-vel aláírt szerződés szerint a MOL 2015 végéig csak az állam hozzájárulásával adhatja el stratégiai befektetőnek az opciós tranzakció során megvásárolt részvényeket.

Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos részvénycsomagot a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják fel nyilvános értékesítés keretében.

A tranzakcióról szóló közlemény szerint a feltételek kialakításakor a kormány kiemelten ügyelt a közérdek érvényesítésére.

A MOL-nak felkínált csaknem 12,8 millió részvény mintegy 200 milliárd forintot ér - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Hernádi Zsolt, a MOL Rt. vezérigazgatója december 1-jei közleményében úgy fogalmazott, hogy a vételi opció hosszú távon biztosíthatja az olajtársaság stabilitását és növekedését.

December 30-án a MOL Rt. még nem élt azzal az opciós jogával, hogy az ÁPV Rt.-től megvásárolja a részvénycsomag egyharmadát.