Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bevezetik a londoni tőzsdére a félelmetes óriáscéget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A londoni tőzsdei bevezetésre készülő Rosznyefty orosz olajcég jóval kevesebb részvényt tervez piacra dobni, mint korábban. Eredetileg az orosz olajóriás 49 százalékát kínálták volna fel a külföldi befektetőknek, de tervek szerint most csak 25 százalékra lehet majd licitálni.

A Rosznyefty londoni tőzsdei bevezetését élesen bírálták angol pénzügyi körök, mivel aggasztónak tartják vezetési kultúráját.

Az állami tulajdonú cégből a Kreml - a magas olajáraknak köszönhetően - csak akkora tulajdoni hányadot akar eladni, amennyiből pénzelheti egy másik energetikai cégben, a Gazpromban szerzett kontroll pakettjét.

Etikai kérdések

Az energetikai befektetések népszerűsége egyre több orosz céget vonz a londoni tőzsdére. Sokak szerint ugyanakkor komoly erkölcsi kérdéseket vet fel a nagy orosz cégek megjelenése.

A londoni tőzsde vezetője, Clara Furse személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek írt levelet, amiért Oroszország gyakorlatilag nemkívánatos személynek minősítette a legnagyobb külföldi befektetéseket jegyző üzletembert.

Távoltartják az egyik nagyhangú befektetőt

William Browder, a 4 milliárd dolláros oroszországi befektetésekkel rendelkező csoport, a Hermitage Capital Management vezetője tavaly november óta nem léphet orosz területre, miután több cégnél is szabályos megszégyenítő kampányt folytatott a közép-menedzserek ellen. Bírálatának legutóbbi célpontja éppen a Gazprom felső vezetése volt.

Soros György nemzetközi befektető szintén óvott a Rosznyefty tőzsdei bevezetésétől.

Vlagyimir Putyin a múlt héten ugyanakkor jelezte: igazságtalannak tartja, hogy akadályozni próbálják az orosz cégek külföldi befektetéseit.

A Rosznyeftyet a tervek szerint a nyár közepén vezetik be a londoni tőzsdén.