Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gombaméreg a kenyérben: érdemes erre odafigyelni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több háztartásban otthon dolgozzák fel a megvásárolt gabonát, ami viszont veszéllyel járhat, ezért ezeket érdemes bevizsgáltatni a legveszélyesebb toxinokra.

Bár a gombatoxinok némelyike valóban veszélyes, a termékek mögött álló szabályozás, az élelmiszerlánc egésze elegendő biztosítékot ad minden fogyasztónak - mondta Halmos Gábor, a gabonák tárolásával és laboratóriumi vizsgálatával foglalkozó Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója az agrarszektor.hu-nak. Az emberiség legalább 8-10 ezer éve termeszt különböző gabonákat, a penészgombák és toxinjaik pedig a kezdetektől jelen vannak ezekben. Talán épp ezért, az emberek és a háziállatok szervezete is képes megbetegedés nélkül elviselni egy bizonyos mennyiséget ezekből a nagyon különböző vegyületekből.

Mivel

a teljes toxinmentesség gyakorlatilag megvalósíthatatlan,

a termelők, az ellenőrzés és a szabályozó hatóságok is arra törekednek, hogy ezek szintjét mélyen az egészségügyi határérték alatt tartsák. 

Egyre gyakoribb azonban, hogy a háztartások otthon őrölik lisztté, dolgozzák fel a megvásárolt búzát vagy más gabonát. Ilyenkor egy nagyobb, szennyezett tétel megvásárlása már járhat veszéllyel, hiszen kimaradnak a szokásos szűrők. Ezeknek a fogyasztóknak mindenképp azt javasolják, hogy saját és környezetük egészsége érdekében legalább a legveszélyesebb toxinokra vizsgáltassák be az otthoni őrlésre szánt gabonát, mert csak így érhetik el a boltokban tapasztalható élelmiszerbiztonság szintjét. Ezek a mérések ma már mindenki számára hozzáférhetők, egy erre szakosodott laboratórium bárkinek bevizsgálja a termékét. Ennek költsége a vizsgálat kiterjedtségétől függően néhány tízezer forint – hívta fel a figyelmet vezérigazgató.