Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mikor érdemes örökletesen magas koleszterint-szintre gyanakodni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyógyszeres kezeléssel megfelelően karbantartható az időben felfedezett, örökletesen magas koleszterinszint és ezzel megelőzhetőek a későbbi súlyos betegségek - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. A Honvéd Kórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa az InfoRádióban azt ajánlotta, hogy ha valakinek a családjában korai szívinfartus vagy szélütés fordult elő, ott érdemes megnézni a gyermekeket is, nincs-e örökölt koleszterin-zavaruk.

"Az örökletes magas koleszterinszint egy állapot, ami önmagában inkább a betegségek melegágya, mintsem maga egy olyan betegség, ami tüneteket okozna. Magyarországon körülbelül húsz-ötvenezer embert érinthet az a jelenség, hogy az egyik génje rossz, a másik jó" - mondta el az InfoRádiónak
a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Kiss Róbert Gábor rámutatott: ezt úgy lehet észrevenni, hogy az úgynevezett ártó koleszterin, az LDL koleszterin szintje 5 feletti, ami már kóros, illetve az összkoleszterin-szint valahol a 7-8, vagy akár a még magasabb értékek környékén van.

Vannak ugyan orvosi tünetei is ennek az állapotnak, azokat azonban nehéz észrevenni: göröngyösebbnek lehet érezni az inak felszínét, időnként koleszterin-lerakódásokat láthatunk a bőrön - tette hozzá a Honvéd Kórház Kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A magas koleszterinszint érelmeszesedéshez vezethet, ami azt jelenti, hogy a koleszterin lerakódik az érfalakban és ott duzzanatot okoz, ami az ér belső átmérőjét szűkíti. De ez csak az egyik baj: a másik az, hogy ezek a koleszterin-lerakódások meg is tudnak repedni és akkor még egy vérrög is társul a betegséghez. Ezek olyan kritikus állapotokat tudnak okozni, mint a szívinfarktus, szélütés, alsó végtag érelzáródást - magyarázta Kiss Róbert Gábor.

A főorvos hangsúlyozta: ma már nagyon jó lehetőségek vannak arra, hogy akinek arra szüksége van, az gyógyszeres kezeléssel a koleszterinszintjét a kívánt mértékre csökkentse. Az esetek jelentős részében így elhárul a veszély, a komolyabb betegség megelőzhető - persze ha időben felismerik ezt az állapotot.

"Az esetek legnagyobb részében a megfelelő gyógyszeres kezelés és a helyes életmód együttes alkalmazása képes a beteget megvédeni az érelmeszesedéstől akkor, ha azt időben, még fiatal korban felismerik és a beteget évtizedeken keresztül kezelték, vagyis nem hagyta abba a gyógyszereit" - hívta fel a figyelmet.

A főorvos szerint olyankor érdemes kutakodni a betegség után, ha a szülők valamelyikénél, vagy a családtagok között megjelenik korai - 40-50 év közötti - szívinfarktus vagy szélütés és az illetőknek magas a koleszterinjük.

Ilyenkor érdemes a gyermekeket is megnézni, hogy nincs-e közöttük örökölt zavar - ajánlotta Kiss Róbert Gábor. 

Hanganyag: Fehér Anna Magda