Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százezer dollárért keltek el Kennedy limuzinjának rendszámtáblái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint ötven évvel a dallasi merénylet után a kikiáltási árat jóval meghaladó összegért, 100 ezer dollárért (29,2 millió forint) árverezték el egy szombati dallasi aukción a John F. Kennedy volt amerikai elnököt szállító limuzin rendszámtábláit. Ugyanezen az árverésen 118 750 dollárt (34,7 millió forint) fizettek az elsüllyedt Titanic óceánjárón felszolgált utolsó első osztályú vacsora egyetlen fennmaradt menükártyájáért.

Kennedyt 1963. november 22-én nyitott gépkocsijában utazva lőtték agyon. Az elnöki limuzint ezután egy cincinnati javítóműhelybe szállították. A rendszámtáblát leszerelték, valaki a szemétbe hajította. A műhely tulajdonosa megkérdezte, elteheti-e emlékbe. Családja azóta őrizte az ereklyét, amelyet most az egykori cégtulajdonos lánya bocsátott áruba.

Az eleinte a könyvespolcon, két könyv között, majd egy asztalfiókban őrzött rendszámtáblák csaknem tökéletes állapotban maradtak fenn. A Heritage Auctions aukciósház szerint egy Kennedy-relikviákra szakosodott, névtelenséget kérő "csúcsgyűjtő" vásárolta meg a tárgyakat.

Egy névtelenséget kérő gyűjtő bocsátotta áruba az 1912-ben az Atlanti-óceánon elsüllyedt Titanic luxusgőzösen az első osztályú utasoknak utolsóként felszolgált vacsora egy menükártyáját, amelyre öt, egy asztalon osztozó üzletember ráírta a címét. Az aukciósház úgy tudja, ez az egyetlen fennmaradt étlap erről a vacsoráról, s hogy az öt asztaltárs közül négy túlélte az 1912. április 15-i katasztrófát.