Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közelít a hideg idő: így erősíthetjük immunrendszerünket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Napi hatvan dekagramm zöldséggel és gyümölccsel erősítsük az őszi-téli hónapokban immunrendszerünket - tanácsolja a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. Veresné Bálint Márta azt javasolja, lehetőleg válasszunk biotermékeket.

Az új kutatások tanúsága szerint azok az anyagok, melyek a zöldségek, gyümölcsök színét adják, olyan biológiailag aktív vegyületek, melyeknek immunrendszer erősítő és stabilizáló hatásuk van. Továbbá ezek antioxidánsok is, melyek többféle védekezőrendszert is erősítenek - mondta el az InfoRádiónak a szakember.

Ha ezek rendben vannak, az immunrendszer is kiegyensúlyozottabban működik - hangsúlyozta a dietetikus.  Hozzátette: nem csak a hagyományos gyümölcsök, hanem a vadon termő bogyók, mint a kökény és a csipkebogyó is nagy mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagokat.

Veresné Bálint Márta kiemelte, hogy a zöldségek közül kimondottan jótékony hatásúak az élénk színben pompázók, mint például a sütőtök, a cékla és a brokkoli.

Érdekes, hogy ezekben nem egy-egy féle hatóanyag van, hanem egymás hatását erősítik, tehát a természetes élelmiszerekből kevesebb mennyiség is jó hatással van az emberi szervezetre - jegyezte meg.

A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt javasolja, hogy idény szerint vásároljunk zöldséget és gyümölcsöt. Ezzel egyrészt  a pénztárcánkat is kíméljük, másrészt pedig ezek a növények friss állapotban kerülnek a polcokra, ellentétben a déli gyümölcsökkel, melyek hosszú szállítás után érkeznek meg hazánkba.

Hozzátette, minél frissebben fogyasztjuk el a zöldségeket, gyümölcsöket, annál jobban megmarad azok vitamintartalma.

Az európai szakértők azt tanácsolják, naponta legalább ötször kerüljön az asztalra valamiféle zöldség vagy gyümölcs. Veresné Bálint Márta szerint Magyarországon már az is jelentős előrelépés lenne, ha a lakosság naponta háromszor fogyasztana zöldséget vagy gyümölcsöt.

A napi ajánlott adag 60-80 dekagramm elfogyasztása, ami annak tudatában, hogy egy alma 15 deka, nem sok - mutatott rá a szakember.