Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olasz asszony a világ legjobb szakácsnője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy olasz konyhafőnököt nyilvánítottak idén a világ legjobb női séfjének a világ vendéglátóiparának vezetői képviselői, a The World's 50 Best Restaurants "akadémia" tagjai.

A "világ ötven legjobb éttermének" idei, női séfeknek járó elismerését elnyerő Nadia Santini sohasem járt szakácsiskolába vagy bármilyen szervezett tanfolyamra, férje éttermet vezető nagyanyjától tanult meg sütni-főzni úgy, hogy három Michelin-csillaggal ismerték el tudását.

A tripla Michelint még 1996-ban kapta elsőként az olasz szakácsnők közül. Most a Restaurant című brit magazin szervezésében jutalmazta 900 fős nemzetközi zsűri - tagjai valamennyien rangos ínyencek - a világ legjobb szakácsnője elismeréssel, az úgynevezett Világ Ötven Legjobb Étterme díjjal, amely nem túl régi, 2011-ben ítélték oda először.

Santini egy kis észak-olaszországi faluban, a lombardiai Runatéban főz hagyományos olasz ételeket, ám némileg modernizálva. Férje famíliája nemzedékek óta szakácscsalád. Éttermük, a Dal Pescatore 1925 óta működik.

Nadia Santini csaknem 40 éve kezdett kuktáskodni benne, de már jó ideje ő a főszakács. A brit gasztronómiai szakfolyóirat szerint a rendkívül kreatív és innovatív Santini főztjére a legkritikusabb bírálók sem tudnak rosszat mondani.

Az elismerést első alkalommal, 2011-ben egy franciaországi vendéglő, a valence-i Maison Pic vezetője, Anne-Sophie Pic nyerte el, tavaly a San Sebastian-i (Spanyolország) Arzak étterem séfjét, Elena Arzakot díjazták.