eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A gyógyultakat is veszélyezteti a mutálódó koleratörzs

Átalakulóban van az a koleratörzs, amely járványt okozott Haitin: ezzel tovább veszélyezteti az itt élőket, akik közül a két évvel ezelőtti földrengés óta már eddig hét ezer embert ölt meg a fertőző betegség.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának elemzése azt jelzi, hogy a kolera baktériuma továbbfejlődik a karibi országban, miután a túlélők legalábbis részleges immunitást szereztek a Nepálból bekerült eredeti kórokozóval szemben.

Járványügyi szakértők szerint a baktérium átalakulása várható volt, világszerte ez történt a korábbi kolerajárványok idején.

Az eredmény "azt jelzi, hogy a Haitin folyamatban lévő járvány a következő fázisába léphet, hiszen ezeket a módosulásokat ott látjuk, ahol a kolera helyi jellegűvé válik" - magyarázta Edward T. Ryan, a Massachusettsi Általános Kórház fertőző betegségekre szakosodott orvosa.

Arra is számítani kell a változás miatt, hogy újból megbetegedhetnek, akik korábban már megfertőződtek, mert az új koleraváltozattal szemben nincs védettségük.

Elemzésükhöz még március közepén Haiti Artibonite régiójában vették a mintákat a CDC szakemberei, akik megállapították, hogy azok közül kettő eltért a 2010 októberében begyűjtött mintákból kimutatott koleratörzstől. Újabb vizsgálatokkal azt is kiderítették, hogy a korábbi Ogawa változat mellett az új mintákban talált baktérium a másik fő szerotípusba tartozik, a koleratörzsek Inaba változatai közé.

Szakértői becslések szerint idén 200-250 ezer ember fertőződhet meg kolerával Haitin. A legveszélyesebb a késő nyár és a kora ősz az esőzések és a hurrikánszezon miatt.

Jelenleg Haitin a legmagasabb a kolerafertőzöttek aránya a világon, elérheti a népesség öt százalékát. Eddig mintegy 534 ezer embert betegített meg és körülbelül 7 ezret ölt meg a járvány a karibi országban, amióta - tudományos tanulmányok szerint - az ENSZ nepáli békefenntartói behurcolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×