eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Évekig pöfékelhet még az izlandi tűzhányó

Kevesebb hamu juthat a levegőbe a jövőben az Izlandon működő vulkánból, a kitörő magma ugyanis elzárta a kürtő egy részét - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor. Harangi Szabolcs hozzátette: a tűzhányó legutóbbi kitörése másfél évig tartott.

Néhány napja jelentős változás következett be az Eyjafjalla gleccser alatt fekvő vulkán működésében. Egy hete, amikor az európai országok sorra lezárták légterüket, a forró magma és a jégből származó víz keveredése következtében történt robbanások jellemezték a kitörést, később azonban a magma egy része elzárta a kürtőt, ahová így kevesebb víz jut - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor.

Most már a magmában lévő gázok hajtják a robbanásos kitörést, így kevesebb hamu kerül a magasabb légrétegekbe. Csendesebbé vált a vulkáni tevékenység, a tűzhányók azonban meglehetősen szeszélyesek, a helyzet bármikor megváltozhat - tette hozzá Harangi Szabolcs.

Az effajta pöfékelés jócskán elhúzódhat, legalábbis erre lehet következtetni a tűzhányó legutóbbi kitörésének folyamatát vizsgálva: akkor a kitörés másfél évig tartott, és hol intenzívebb, hogy csendesebb volt a vulkáni tevékenység - magyarázta a szakértő.

Harangi Szabolcs szerint félni nem kell a vulkántól, de fel kell készülni arra, hogy újabb problémákat okozhat. Arra nem kell számítani, hogy másfél éven át folyamatosan hamufelhő borítja majd Európát, lesznek hónapok, amikor valószínűleg nem is hallunk majd a tűzhányóról, de elképzelhető, hogy intenzívebbé válik a működése - jegyezte meg.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×