eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyereket akar? Ne igyon túl sok kólát!

Árthatnak ondósejtjeiknek azok a férfiak, akik naponta egy liternél több kólát isznak - állítják dán kutatók, akik átlagosan 30 százalékkal mértek alacsonyabb spermiumszámot ezeknél a férfiaknál a kólát nem fogyasztókhoz képest, noha az még így is a normális határon belül volt.

A háttérben vélhetően nem a kóla koffeintartalma áll, mert a kávénak például nem ismerik ilyen hatását, noha koffeintartalma magasabb. Nagyobb valószínűséggel az üdítő más összetevője vagy az egyébként is egészségtelenebb életmód lehet a kiváltó ok.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat online kiadásában megjelent tanulmányt Tina Kold Jensen koppenhágai kutató vezette. A vizsgálatban 2500-nál több fiatal férfi vett részt.

A kutatók beszámolója szerint kólát nem ivó férfiak ondójában a spermiumszám átlagosan 50 millió volt, míg abban a csoportban - 93 férfi tartozott ide -, ahol az egy litert is meghaladta a naponta elfogyasztott kóla mennyisége, átlagosan csak 35 millió volt az ondósejtek száma milliliterenként. A sokat kólázó férfiak egyúttal egészségtelenebbül is éltek az átlagosnál.

A kutatók hangsúlyozták, még nem egyértelmű, hogy az egészségtelen életmód, a kóla, esetleg a kettő együtt okozza a spermiumszám csökkenését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×