Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az iPhone is függőséget okozhat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Függőséget okozhat az Apple okos telefonja - derül ki a Stanford University egyik friss kutatásából. Sok tulajdonos tragédiaként élné meg iPhone-ja elvesztését, míg 10 százalék saját bevallása szerint teljes mértékben függ a készüléktől.

A kutatáshoz 200 iPhone-használó diákot vizsgáltak meg, 70 százalékuk egy éven belül vette a készülékét.

A vizsgálat egyik legérdekesebb eredménye az volt, milyen gyorsan válik nélkülözhetetlen részévé a diákok életének. Használóinak majdnem 85 százaléka óraként használta a telefont, 89 százalékuk pedig a telefonja csörgésére ébred.

Különleges eredménynek számít, hogy a tulajdonosok 75 százaléka az ágyába is magával viszi a készüléket és azzal alszik, 69 százaléka pedig elárulta, hogy nagyobb eséllyel felejti otthon a pénztárcáját reggel, mint a telefonját.

A diákokat arról is faggatták, mennyire hagyatkoznak a készülékükre: a tulajdonosoknak egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett értékelniük ezt. Az 5-ös teljes függőséget, míg az 1-es teljes függetlenséget jelentett. A diákok 10 százaléka sorolta magát az 5-ös kategóriába, 34 százalékuk a 4-esbe, és mindössze 6 százalékukra volt igaz, hogy egyáltalán nem váltak függővé.

Azok 32 százaléka, akik nem szenvednek súlyos függőségben, fél attól, hogy ez bekövetkezik.

Sokan arra panaszkodtak, hogy az iPhone médiafüggőséget okozott náluk. 30 százalék szerint az okos telefon kapu a világra, 25 százalék szerint az eszköz veszélyesen csábító, míg 41 százalék úgy véli: ha elveszíteni a telefonját, az maga lenne a tragédia.