Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ritka kivétel: együtt szurkolnak a nők és a férfiak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább egy tekintetben egyedülálló esemény a most zajló vancouveri olimpia, a legtöbb sporteseménnyel ellentétben ugyanis a téli játékokra legalább annyira kíváncsiak a nők, mint a férfiak - derült ki egy nemrég készült felmérésből.

A Pew Research Center sporteseményekkel kapcsolatos kutatása szerint az olimpia az, ami képes áthidalni a sporteseményekre általában jellemző nemek közti különbséget. A kutatás szerint ugyanis az amerikaiak 61, ezen belül a férfiak 59, a nők 63 százaléka várta nagy lelkesedéssel a vancouveri téli olimpiát. Ezek az eredmények megerősítik a 2008-as pekingi olimpia előtt készült felmérés adatait, amelyek szintén a nemek közti érdeklődésbeli különbség hiányára világítottak rá - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A közös érdeklődés ugyanakkor már nem mondható el a hétvégén rendezett Super Bowl, vagy a nyáron sorra kerülő labdarugó világbajnokság kapcsán. Előbbire a férfiak 67, a nők 50 volt igazán kíváncsi, míg az utóbbi - az Egyesült Államokban egyébként is kevésbé népszerű - esemény a férfiak 28, a nők 18 százalékának fantáziáját mozgatja meg.

Az olimpia és az amerikaifutball-bajnokság (NFL) döntője között mutatkozó érdeklődésbeli különbség különösen látványos az idősebb nők körében. A 18 és 49 év közötti nők 62 százaléka várta az olimpiát, és 55 százaléka érdeklődött a Super Bowl kupa iránt. Ezzel szemben az 50 év feletti hölgyek 64 százaléka készült a téli játékokra, de csak 44 százalék mutatott érdeklődést - az egyébként Amerikában minden idők legnézettebb televíziós műsorának bizonyuló - az NFL-döntő iránt.

A kutatás érdekes különbséget mutatott ki az eltérő etnikai csoportok között. Az eredmények szerint ugyanis a fehér amerikaiak várták leginkább a téli olimpiát, az afroamerikaiak körében a legnagyobb az érdeklődés a Super Bowl iránt, míg a spanyolajkúak már most is a foci VB lázában égnek.

Mi lesz még idén?


A kutatók a jelentősebb, közelgő amerikai társadalmi események esetében megvizsgálták a két nem érdeklődését. Ennek alapján azt találták, hogy a nők nagyobb arányban kíváncsiak a márciusi Oscar-gálára, mint a férfiak (37 százaléka 25-tel szemben), míg a férfiakat valamelyest nagyobb arányban foglalkoztatják a novemberi évközi választások, mint a nőket (53 százalék a 47-tel szemben).