Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmentették a diákcsínyért bűnhődő gyereket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Súlyos testi sértésért került bíróság elé egy fiú Indonéziában, amiért egy méhet tett egyik osztálytársa arcára. A rovar megszúrta a kislányt, akinek szülei azt akarták, hogy a büntetés szolgáljon elrettentő például a viselkedni nem tudó gyerekek számára.

Átlagos gyerekcsíny - így vélekedett az ügyben döntő bíró, és felmentette a kilenc év körüli kisfiút a vádak alól. "Ezt az ügyet az iskola keretei között, a szülők bevonásával kellett volna rendezni" - mondta Sutriadi Yahya, aki a kisfiú anyjára és apjára hagyta annak eldöntését, hogyan regulázzák meg csemetéjüket.

"Nagyon örülünk a döntésnek, rendesen fogjuk nevelni a gyereket" - pityeregte megkönnyebbülten Any Sulistyowati, a fiú édesanyja.

A Jakarta Post című lap szerint a kislány szülei azért jelentették fel a fiút a rendőrségen, mert megelégelték, hogy többen is piszkálják a gyereket, és azt remélték, az esettel majd példát statuálhatnak.

Indonéziában a gyerekeket már nyolcéves koruktól felelősségre vonhatják a hatóságok. A rács mögé küldött fiatalokat gyakran nem elkülönítve, hanem a felnőttekkel közös börtönökben helyezik el. Ez a gyakorlat ellenkezik a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezménnyel, amelyet Jakarta is elismer.

Az indonéziai állapotokat jól jellemzi, hogy tavaly tíz, a kenyerét cipőpucolással kereső gyereket vádoltak meg illegális szerencsejátékkal, a bíróság pedig bűnösnek találta és öt évre börtönbe küldte volna őket, az ügy azonban közfelháborodást okozott, így a fiatalokat visszaküldték a szüleikhez.