eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Allergiát okozhat a bor és a sör is

Allergiát okozhat a vörösbor, a sör, az érlelt, penészes sajtok és bizonyos gyümölcsök, ezek fogyasztása fejfájást, bőrkiütést vagy hasmenést válthat ki - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műegyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszékének docense.

Sarkadi Lívia és munkatársai olyan adatbázis kidolgozását kezdték meg, ami segíthet az allergiásoknak olyan borok, sörök sajtok kiválasztásában, amelyekben kevesebb allergiát kiváltó anyag van.

Mint azt a kutató az InfoRádióban elmondta, aki nincs tisztában azzal, pontosan mely élelmiszerekben van olyan komponens, amelyre ő allergiás, annál fejfájás, bőrkiütés, bőrpír jelentkezhet.

A többi mellett a hisztamin vagy a tiramin nevű molekulák azok, amelyek természetes alkotói számos élelmiszernek, és allergiás reakciót válthatnak ki. A többi mellett a húskészítményekben, például egyes felvágottakban, vagy sajtokban, vörösborban, sörben fordulhatnak elő.

A szakember elmondta azt is: különösen vigyázni kell egyes gyógyszerek, például az antidepresszánsok és az allergéneket tartalmazó élelmiszerek együttes fogyasztásakor, a hatás ugyanis ilyenkor felerősödhet.

Hozzátette: már elkészült egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az allergén anyagokat tartalmazó élelmiszereket, a kutatócsoport most azon dolgozik, hogy ez az interneten is megtalálható legyen.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×