eur:
390.12
usd:
365.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A fogyókúra fejben kezdődik

Magyarországon csaknem hatmillió ember küzd súlyproblémákkal és minden második fogyókúra sikertelen - a többi mellett ez derül ki abból a széles körű kutatásból, amely első ízbe vizsgálta a magyar fogyókúrázók szokásait.

A megkérdezettek több mint fele rokonoktól vagy ismerősöktől kapott ötletek alapján próbálja leadni a felesleges kilóit. Ezek általában rövid kúrák, hosszú távon pedig újbóli elhízáshoz vezetnek - mondta az InfoRádióban a fővárosi Szent Imre Kórház lipid részlegének vezető főorvosa.

Pados Gyula hozzátette: a válaszolók 36 százaléka az ismereteit a televízióból, általában a reklámokból nyeri, amelyek a professzor szerint szintén félrevezetők.

Mint mondta, paradox módon az iskolázottabb emberek gyakrabban próbálják ki azokat a módszereket, amelyek gyors fogyást ígérnek, és a válaszolóknak csak mintegy 12 százaléka kér segítséget szakembertől.

Az emberek a leggyakrabban a megjelenésük miatt akarnak fogyni, ennek ellenére a vizsgálatoknál kiderül, hogy egészségükre is jó hatással lenne a kilók leadása, hiszen magas vérnyomással vagy magas vércukorszinttel küzdenek.

Az orvosi segítség után azonban sokan belátják, hogy akár a gyógyszereiket is elhagyhatják, ha leadnak 15-20 kilót.

Lelki okai vannak a sikertelen fogyókúrának

És hogy miért olyan nehéz a fogyás a Magyarországon élő csaknem 4 millió túlsúlyos és 2 millió elhízott számára?

Ágoston Gabriella pszichiáter szerint a sikertelen fogyókúrák hátterében nagyon gyakran lelki tényezők állnak. Az evés egy stresszcsökkentő mechanizmus, és ha a túlsúlyos ember nem alakít ki más stresszkezelési módot, akkor előbb-utóbb a diéta megszakad és jön a túlevés.

A szakember hangsúlyozta: a fogyás a fejben kezdődik, ezért már a fogyókúra kezdete előtt be kell látni, hogy miért fontos a kilók leadása. Akiben pedig megérett az igény arra, hogy egészségi és lelki okokból megváltoztassa külsejét, annak tudatosan kell számba vennie azokat a tényezőket, amelyek segítik a diéta eredményességét, és kizárni azokat, amelyek rontanának azon.

Az egyéni fogyókúrához hatalmas akaraterőre van szükség, hiszen több hónapon vagy akár éveken át tartó életmódváltásra van szükség, de akinek ez nem megy egyedül, azokat pszichiátriai terápiák is segíthetik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×