eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A gyógyszerfelírás szigorításával a biztosító az emberek életét veszélyezteti

Betegek halhatnak meg amiatt, mert az egészségbiztosító a drága gyógyszer kiadását külön engedélyhez kötötte, és ezzel késleltette a gyógyszerszedés elkezdését - állítják a statisztikák alapján kanadai kutatók.

A fejlett országokban ma már minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A hirtelen bekövetkező vagy még csak fenyegető, de várható szívinfarktus kezelése rendkívüli mértékben átalakult: azonnal szívkatéteres vizsgálattal tisztázzák a koszorúér-szűkület mértékét és helyét, a szűkületet pedig kitágítják.

A belülről, egy ballon fölfújásával kitágított érszakasz viszont visszaszűkülne, ha nem tennének bele olyan, fémhálóból készült, sztentnek nevezett hengert, ami az eret továbbra is nyitva tartja. Itt azonban a véralvadás esélye fokozódik, ezért az ilyen betegeknek az alvadék kifejlődését gátló gyógyszert kell folyamatosan szedni.

A korábbi években az egyik legfontosabb ilyen hatóanyag, a clopidogrel gyógyszertári kiadásához az egészségbiztosító előzetes engedélyére volt szükség. Ez általában napokat vett igénybe és a koszorúér-tágítás után a szívbetegek csak ezután kezdték tovább szedni ezt a - számukra létfontosságú - készítményt, amit a kórházban már kaptak.

Késnek a recept kiváltásával

Odile Sheehy és munkatársai azt vizsgálták, hogy a gyógyszer engedélyezésének adminisztratív nehézsége milyen egészségügyi következményekkel jár. Több mint 13 ezer kanadai beteg sorsát követték, akiket az ország Quebec tartományában 2000 januárja és 2004 szeptembere között koszorúér-tágítás után sztent-beültetéssel kezeltek.

Kiderült, hogy a kórházból kiengedett betegek 8,6 százaléka a beavatkozás után átlag öt nap múlva váltotta ki a clopidogrelt a patikában és a sok ezer betegnek 11,5 százaléka egyáltalán nem folyamodott ezért a készítményért a gyógyszerészhez. A kutatók arról is meggyőződtek, hogy ez csak a bonyolult engedélyezést igénylő tablettára vonatkozott, mert a betegek másféle szívgyógyszerekért hamar és ismételten fölkeresték a patikát.

Fontos a pontos gyógyszerszedés

A statisztikák tanúsága szerint a fontos szívgyógyszer folyamatos szedésének már egynapos kihagyása 34 százalékkal növelte a halálozás kockázatát, ha pedig a beteg egyáltalán nem kapta a készítményt, a halálozás esélye a clopidogrelt pontosan szedő betegtársaihoz képest 70 százalékkal lett nagyobb.

Az általában alkalmazott és külön engedélyezést nem igénylő gyógyszerek kiváltása a patikából semmiféle késedelemmel nem járt, ezért a kutatók föltételezik, hogy a szívbetegek életét veszélyeztető, átmeneti gyógyszerszünet a clopidogrel esetében azzal magyarázható, hogy a biztosító a készítmény magas ára miatt éveken keresztül ragaszkodott a speciális jóváhagyáshoz.

A kanadai szakemberek hangsúlyozzák, hogy Quebec tartományban 2007 áprilisa óta a biztosító ennek a készítménynek a költségét is előzetes engedély nélkül fedezi, de eredményeik más országokban is fölhívják az orvosok figyelmét arra: az egészségbiztosítás bizonyos fontos gyógyszerek fölírásának korlátozásával beteg emberek életét veszélyeztetheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×