Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármilyen meglepő, az okos embereket könnyebb becsapni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közhiedelemmel ellentétben nem a tanulatlan és szegényebb embereket lehet a legkönnyebben becsapni, hanem az értelmiségieket; az orvosok, építészek, a mérnökök és a többi úgynevezett fehérgallérosok azok, akik a leginkább beleesnek az internetes csalók hálójába.

Az e-mailes csalások leggyakoribb áldozatai az értelmiségiek, akiknek az adatait a különböző konferenciák honlapjáról szedik le a bűnözők - derült ki az internetes visszaélésekkel foglalkozó holland Ultrascan felméréséből.

A felmérés azt is bebizonyította, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a becsaphatóság és bizonyos családi traumák között - vagyis akinek odahaza súlyos problémái vannak, az elveszíti az ítélőképességét, és könnyebben bedől a bűnözőknek.

A kutatók a 362 legsúlyosabb csalási esetet vizsgálták meg, amelynek következtében az áldozatok 150 millió fontot vesztettek. Kiderült, hogy az áldozatok 85 százaléka valamilyen súlyos, a szülőket érintő traumán esett át korábban - vagy elvesztette valamelyik szülőjét, vagy összeveszett velük.

A csalások leggyakrabban előforduló példája, amikor valakitől előbb pénzt kérnek, és annak befizetése utánra ígérnek valamilyen előnyt vagy hasznot - ilyen bűncselekmények miatt tavaly becslések szerint világszerte 2,1 milliárd fontos (705 milliárd forintos) kár érte az áldozatokat.

Nő az internetes csalók száma

2007-ben világszerte 300.000 internetes csaló "működött" - három százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az egyik áldozattól, aki 12 éves korában veszítette el az apját egy autóbalesetben, félmillió dollárt csaltak ki hét év alatt - holott nem buta ember: doktorátust szerzett, és sikerrel vezeti a családi céget. Ennek ellenére újra és újra sikerült őt becsapni - mondta el az unokatestvére és egykori üzletfele a brit lapnak.

A tanulatlan, illetve szegény emberek azért dőlnek be nehezebben a csalóknak, mert nem bíznak a saját ítéletükben sem, így hamar rájönnek, hogy palira vették őket.

A legjobb "alanyok" az orvosok, akiket az átlagnál könnyebben lehet rávenni arra, hogy valami jót cselekedjenek - így tőlük általában jótékonysági akció ürügyén csalnak ki pénzt - mondta el Frank Engelsman, az Ultrascan szakértője. A legnagyobb összeget vesztők között nagy arányban vannak pszichológusok, belgyógyászok és idegsebészek - tette hozzá.