Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rossz hír a fiúknak: a lányok a számítógépnél is verik őket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lányok magabiztosabban használják a számítógépet, mint a fiúk - erre a talán meglepő eredményre jutottak brit kutatók ezer gyerek képességeinek vizsgálata után.

A Tesco iskolai számítógépes programjának munkatársai a gyerekeket figyelve rájöttek, hogy a lányok a fiúknál jobban teljesítenek a komolyabb -például egy-egy dokumentum létrehozására irányuló - feladatok végrehajtásakor.

A kutatók ezer, 7 és 16 év közötti gyerekkel dolgoztak. Azon nem lepődtek meg, hogy a vizsgált gyerekek kétharmada minden nap használja a számítógépet, és közülük minden második legalább két órát tölt naponta a monitor előtt.

Az is kiderült, hogy a szülők rendszeresen a gyerekeik segítségére szorulnak a számítógép használatakor - de ez a megállapítás sem meglepő.

Hét éves korára a gyerekek majdnem háromnegyede (73 százaléka) tudja használni a keresőprogramokat, és 62 százalékuk már képes dokumentumot is szerkeszteni - derült ki a felmérésből.

A tizenévesek természetesen még ügyesebbek: tízből hét magabiztosan meg tudja szerkeszteni számítógépes profilját, tízből hat bármikor hibátlanul letölt egy-egy zeneszámot, és 35 százalékuk képes szerkeszteni, vágni és montírozni képeket.

A lányoknak mindkét korosztályban csupán a hat százaléka mondja azt magáról, hogy nem tudja magabiztosan használni a számítógépet - ez az arány a fiúknál tíz százalék.

A szülők 57 százaléka szorul a gyerek segítségére a számítógép és az internet használatakor, és csak minden negyedik megkérdezett állítja magáról, hogy a családban ő ért a legjobban a számítógéphez.