Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harc a dohányosok ellen: már a lakásban is tilos rágyújtani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bérlakásokban is betiltja a dohányzást egy kaliforniai kisváros. A tiltásról ellenszavazat nélkül döntött Calabasas önkormányzata.

A rendelet értelmében négy év alatt fokozatosan át kell alakítani a lakásbérlés rendszerét, és 2012-ben tíz közül nyolc lakásban tilos lesz rágyújtani. A maradék kettőben is csak a kijelölt helyen - az erkélyen, a verandán vagy a teraszon - cigarettázhatnak az albérlők.

A rendeletet egy közvélemény-kutatás szerint a lakosság 75 százaléka támogatja. Az ellenzők szerint a következő lépés az lesz, hogy a társasházi öröklakásokban és a családi házakban is megtiltják a füstölgést.

A 25 ezer lakosú város önkormányzata már 2006-ban elkezdte a füstmentesítést; akkor azt rendelték el, hogy senki nem gyújthat rá nyilvános helyen, ha nemdohányzók vannak a közelben.

A város belterületén külön dohányzómentes övezeteket is kijelöltek. Aki ilyen helyen cigarettázik, 500 dollár (87 ezer forint) bírságot fizet, a visszaesők pedig akár börtönbüntetést is kaphatnak.

A Los Angelestől 50 kilométerrel északnyugatra fekvő kisvárosban újabban szórólapokat is osztogatnak, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szabályokra, a településre vezető utak mellett pedig táblák jelzik, hogy dohányosokat Calabasasban nem látnak szívesen.