eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Harc a dohányosok ellen: már a lakásban is tilos rágyújtani

A bérlakásokban is betiltja a dohányzást egy kaliforniai kisváros. A tiltásról ellenszavazat nélkül döntött Calabasas önkormányzata.

A rendelet értelmében négy év alatt fokozatosan át kell alakítani a lakásbérlés rendszerét, és 2012-ben tíz közül nyolc lakásban tilos lesz rágyújtani. A maradék kettőben is csak a kijelölt helyen - az erkélyen, a verandán vagy a teraszon - cigarettázhatnak az albérlők.

A rendeletet egy közvélemény-kutatás szerint a lakosság 75 százaléka támogatja. Az ellenzők szerint a következő lépés az lesz, hogy a társasházi öröklakásokban és a családi házakban is megtiltják a füstölgést.

A 25 ezer lakosú város önkormányzata már 2006-ban elkezdte a füstmentesítést; akkor azt rendelték el, hogy senki nem gyújthat rá nyilvános helyen, ha nemdohányzók vannak a közelben.

A város belterületén külön dohányzómentes övezeteket is kijelöltek. Aki ilyen helyen cigarettázik, 500 dollár (87 ezer forint) bírságot fizet, a visszaesők pedig akár börtönbüntetést is kaphatnak.

A Los Angelestől 50 kilométerrel északnyugatra fekvő kisvárosban újabban szórólapokat is osztogatnak, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szabályokra, a településre vezető utak mellett pedig táblák jelzik, hogy dohányosokat Calabasasban nem látnak szívesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×