Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rágózzon sokat, ha le akar fogyni!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egészségre káros lehet a rágógumikban, fogkrémekben és számos egyéb termékben lévő édesítőszer - figyelmeztetnek német orvosok.

A szorbit nevű, E 420 kódú élelmiszeradalék súlycsökkenést, hasi panaszokat és hasmenést okozhat.

A Brit Orvosi Folyóirat című szaklapban megjelent írás szerint testsúlyuk ötödét is elveszíthetik, akiknek nagy mennyiségben jut a szervezetükbe a szorbitból. Ehhez elegendő, ha valaki 14-20 rágógumit fogyaszt naponta, ugyanis a rágógumi is tartalmazza ezt az édesítőszert.

A szorbitot előszeretettel alkalmazzák az élelmiszeriparban, mivel kevésbé édes, mint a répacukor, de helyettesítheti azt. Sok diabetikus termékben, a gabonapelyhekben, a cukormentes rágókban és a fogpasztákban is megtalálható az édesítőszer.

Fogyaszt

A fogászok ajánlják az ilyen rágógumik használatát, mivel nem károsítja a fogakat, német gasztroenterológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szorbitnak hashajtó hatása van. A berlini egyetem két professzora szerint a szorbit meggátolja, hogy a tápanyagok felszívódjanak a vékonybélben.

Herbert Lochs és Jürgen Bauditz két beteget vizsgált hosszabb időn keresztül, akik krónikus hasmenéssel, hasi fájdalmakkal és jelentős súlycsökkentéssel küszködtek.

A két páciens étrendjének tanulmányozásából kiderült, hogy mindketten nagy mennyiségben fogyasztottak rágógumit és cukrokat. Egy 21 éves nő közel 15 rágót fogyasztott naponta, és súlya közel 13 kilogrammal csökkent, míg a 20 rágót evő férfi 18 kilogrammal lett soványabb egy év alatt, noha egyikük sem akart fogyni.

A kutatók szerint figyelmeztetni kellene a vásárlókat, hogy a szorbitot tartalmazó termékek túl nagy mennyiségű fogyasztása veszélyes lehet.