Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatosan az energiatakarékos égőkkel: migrént okozhatnak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az energiatakarékos égők megdöbbentő veszélyeire figyelmeztet a migrénes betegeket képviselő brit szervezet. Állításuk szerint több beteg is jelezte: a rohamokat vált ki náluk a fluoreszkáló fény.

A figyelmeztetés azért időszerű, mert a brit kormány azt tervezi, hogy a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében négy éven belül le akarják állítani a hagyományos égők forgalmazását. A hagyományoshoz képest ugyanis negyedannyi energiát használnak ezek az égők.

Az energiatakarékos égő azonban egyre kevésbé tűnik tökéletes megoldásnak; az epilepsziásokkal foglalkozó orvosok már korábban jelezték, hogy ezek a betegek számára fokozott veszélyt jelentenek.

Bizonyos égők ugyanolyan módon működnek, mint a fluoreszkáló talajfények, amelyek több fogyasztó szerint is "vibráló" hatást kelt. Ez pedig rohamot válthat ki az epilepsziásoknál és a migrénes betegeknél is.

A szövetségük ezért azt fogja kérni a kormánytól, hogy ne tiltsa be teljesen a hagyományos izzókat, hogy a betegek hozzájussanak.

Az energiatakarékos izzókat gyártó vállalatok ugyanakkor azt állítják, hogy a legújabb égők már nem vibrálnak. Szóvivőjük szerint, mivel korábban néhány esetben a betegek jelezték, hogy a vibrálástól rosszul vannak, új technológiát dolgoztak ki az égők gyártására.