Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Találkozás a nagy fehér cápával: \"Szerencsére csak kíváncsi volt, nem éhes\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem éppen egy könnyű kajakból szerette volna közelről tanulmányozni a nagy fehér cápákat Trey Snow tengerbiológus, de szerencséje volt: a félelmetes ragadozó inkább kíváncsi, mint éhes volt, így ép bőrrel megúszat a kalandot.

Trey Snow egy kutatócsoport tagja, amely azt próbálja kideríteni, miért úsznak rendszeresen túl közel az afrikai partokhoz a nagy fehér cápák. Egyik nap arra gondolt, a lehető leggyorsabb és a cápákat legkevésbé zavaró járművel: egy tengeri kajakkal tesz kirándulást az öbölben.

Azt remélte, hogy lopva követhet egy nagy fehér cápát, és álma valóra is vált - azzal az apró különbséggel, hogy őt szemelte ki az egyik félelmetes ragadozó. Snow valóságos sokkot kapott, mikor meglátta a 3,3 méteres kajak mögött felbukkanni a rettegett uszonyt.

Szerencséjére a 4,5 méteres tengeri ragadozó inkább kíváncsi volt, mint éhes: előbb alulról vette szemügyre a rikító sárga kajakot, majd a felszínre emelkedett, de nem támadott. A szerencsés kimenetelű találkozást a természetfotósként is sikeres tengerbiológus, több könyv szerzője, Thomas P. Peschak örökítette meg.

A környéken cirkáló többi nagy fehér cápa is meglepően jól fogadta a kajakkal közlekedő tudósokat, akik így egyedülálló képet kaphattak róluk. Megfigyelték például, hogy az állatok "szociális életet élni" jönnek össze a part közelében fajtársaikkal - valószínűleg ezeket az alkalmakat használják párosodásra és szülésre is.

Bár Peschak tíz éve kutatja és fényképezi Afrika partjainál az óceánt, a cápakutatók szent grálját még nem sikerült megszereznie: ahogy más, ő sem tudott még lencsevégre kapni párosodó vagy éppen szülő nagy fehér cápát. Ez a feladat hihetetlenül veszélyes és nehéz, sőt, talán lehetetlen.