Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még a majmok is "fizetnek" a szexért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hím makákók kurkászással és vakarással "fizetnek" a nőstényeknek a szexért - állítják szingapúri kutatók. Az "árat" több tényező határozza meg, például az, hogy a csapatban sok-e a nőstény.

Ha a csoportban kevés a nemileg érett nőstény, akkor a hímeknek a szokásosnál kétszer tovább kell vakargatniuk és kurkászniuk a partnerüket, hogy "megvásárolják" a szexet - derült ki abból a kutatásból, amelyet egy ötvenfős, hosszúszőrű makákó csoport vizsgálatával végeztek az indonéziai Kalimantan Tengah erdeiben. A kutatás eredményéről az Animal Behaviour és a New Scientist című szaklapokban számoltak be.

A makákó nőstények átlagosan 1,5-ször párosodnak óránként, ez a szám azonban 3,5-re is emelkedhet, ha a hím a vakargatás után azonnal a nősténynek esik.

A "kölcsönös altruizmussal"ellentétben - amikor az egyik élőlény valamilyen szolgálatot tesz a másiknak annak érdekében, hogy a szívességet később valamilyen formában visszakapja - a szex egyszerűen áru, amit a makákók piacra dobnak - állítja Michael Gumert, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatója.

Amikor sok a csapatban a nőstény, akkor a hímeknek elég nyolc percig vakargatni a társukat, hogy párosodhassanak vele. Amikor azonban kevesebb a nőstény, mint a hím, akkor a vakargatás időtartama 16 percre nő.

A makákók eme szokása remek példa a kutatók szerint a "biológiai piac" elméletre, amelyet két európai kutató, Ronald Noe (Strasbourg-i Egyetem) és Peter Hammerstein (Humboldt Egyetem) dolgozott ki.

"Az emberszabásúaknál köztudomásúlag keveredik a gazdasági érdek és a szex - akárcsak az embereknél. Hiszen millió példát látunk arra, amikor gazdag öreg férfiak gyönyörű fiatal nőt vesznek feleségül" - magyarázza a jelenséget Noe professzor.