eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A németek kitiltották Tom Cruise-t

Nem engedélyezi a német védelmi minisztérium, hogy az ország katonai létesítményében forgassák a Hitler elleni merényletkísérletről szóló filmet. Az ok: a film főszereplője, Tom Cruise tagja a Szcientológiai Egyháznak.

A német kormány nem ismeri el a Szcientológiai Egyházat, amely Berlin szerint a pénzszerzést álcázza csupán vallási köntösben. Tom Cruise, aki főszereplője és producere is a készülő filmnek, az egyház prominens tagja.

A film másik producere, a United Artists Entertainement ügyvezető igazgatója, Paula Wagner felháborodva fogadta a német tárca döntését. "Tom Cruise személyes hitének semmi köze a film cselekményéhez, témájához és tartalmához" - jelentette ki.

Az amerikai színész alakítja Claus Schenk von Stauffenberg ezredest, a sikertelen merényletkísérlet végrehajtóját. Az összeesküvők 1944 júliusában úgy akarták megölni a Führert, hogy bombát helyeztek el az asztal alatt a főhadiszállásán.

"A filmet nem forgathatják német katonai létesítményben, ha Stauffenberg gróf szerepét Tom Cruise, a szcientológiai kultusz ismert tagja alakítja. A Bundeswehr számára különlegesen fontos, hogy komoly és autentikus képet kapjanak a nézők az 1944. július 20-i eseményekről és személyesen Stauffenbergerről" - jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője.

Harald Kammerbauer hozzátette: egyelőre nem is kaptak hivatalos kérést a forgatásra. A legérdekesebb helyszín nyilvánvalóan a Bendlerblock emlékhely lenne, amely ma része a védelmi minisztérium komplexumának. Itt tervezték meg a merényletet, és itt végeztek ki többet az összeesküvés résztvevői közül.

A filmet a tervek szerint 2008-ban mutatják be. Rendezője Bryan Singer, a másik főszerepet Kenneth Branagh játssza. A címe "Valkűr" - utalásképpen arra, hogy Valkűr műveletnek nevezték a merényletet az összeesküvők.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×