eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Veszélyes az álmatlanság

Magyarországon a lakosság csaknem fele szenved valamilyen alvászavartól, pedig ezek jól kezelhető betegségek - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem I-es belklinikáján nyílt Alváslaboratórium helyettes vezetője.

Novák Márta egyetemi docens szerint Magyarországon európai összehasonlításban kevés figyelmet fordítanak az alvászavarokra, ami a munkavállalók teljesítményére is negatív hatással van.

Majdnem minden második emberrel előfordul, hogy este nem tud elaludni, vagy éjszaka gyakran felébred, de az is, hogy túl korán kel reggel, és nem tud visszaaludni.

Pedig a kezelésnek számos variációja van. Van akit gyógyszerrel lehet gyógyítani, másoknál a célzott pszichoterápia lehet hatásos - mondta az InfoRádióban a szakember.

A klinikai eljárás egy éjszakai vizsgálattal kezdődik. Ennek során a páciens lábmozgását, testmozgását, légzését, a vér oxigénszintjét vizsgálják az orvosok.

Ebből megállapítható a beteg alvásszerkezete, azaz hogy mennyi időt tölt mélyalvással és mennyit felszínes alvással, illetve horkol-e, van-e légzéskihagyása.

Az éjszakai vizsgálatokat ki lehet egészíteni nappaliakkal, amelyekből kiderül, hogy a páciens mennyire álmos, fáradt napközben.

A szakember szerint sok problémához a háziorvos is segítséget adhat, nem kell minden problémával azonnal az alvásklinikához fordulni.

De megoldás lehet az is, ha sokat mozgunk, vagy ha odafigyelünk arra, hogy mikor és milyen mennyiségben fogyasztunk koffeintartalmú italokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×