Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan veszik át a hatalmat számítógépeink felett?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az e-mail rendszerek lassan belefulladnak a kéretlen üzenetekbe: egy amerikai biztonsági cég jelentése szerint az úgynevezett \"spam\" mennyisége június óta megháromszorozódott. A szakember szerint nincs mit tenni.

Ma már általános jelenség, hogy elektronikus postaládánkba több szemét érkezik, mint valóságosan nekünk címzett üzenet. Az amerikai Postini cég adatai szerint a világ novemberi e-mail forgalma 70 milliárd üzenet volt, és ennek 90 százaléka szemét.

A kéretlen üzenetek számának robbanásszerű növekedése mögött természetesen a pénz áll. A Postini szerint a levélszemét 80 százalékát mindössze 200 szervezett csoport generálja.

Virtuális hálózatok

Ezek a csoportok, egyre bonyolultabb programok segítségével átveszik az irányítást az internetre csatlakozó személyi számítógépek fölött és gyakran több százezer gépből álló virtuális hálózatokat uralnak, amelyek milliószámra küldik a többnyire reklámüzeneteket.

Olcsó hitelt, olcsó szoftvert és mindenekelőtt potencianövelő szereket kínálnak és minél nagyobb a szórás, annál inkább megéri az üzlet. Ha ugyanis a teljesen hatástalan férfiasságerősítőből csak néhány ezer gyanútlan vásárló rendel, már megérte akár százmillió üzenetet elküldeni - mások számítógépéről, természetesen azok költségén.

Mutálódó trójaiak

Mivel a levélszemét mögött üzlet van, a levelezőrendszerekbe befurakodó úgynevezett trójai programokat ma már nem unatkozó kamaszok írják, hanem jól megfizetett profik: a trójaiak - a természetes vírusokat utánozva - gyorsan mutálódnak, így nagyon nehéz kiirtani őket.

A levelezőrendszerek szemétszűrőit pedig egyre gyakrabban kerülik meg úgy, hogy a kéretlen e-mail szövege ártatlan és a reklám egy csatolt képben van. Ettől azután - a képfájlok mérete miatt - többszörösére nő a hálózatok terhelése, a képek tartalmának szűrése pedig nagyon bonyolult és processzorigényes feladat.

Mint a középkori csodaszerek

Az internetes biztonsággal foglalkozó egyik cég, a Trend Micro szakembere pedig azt mondja: emberi jelenségről van szó, amely ellen a számítástechnika gyakorlatilag tehetetlen. Már a középkorban is virágzó üzlet volt a csodaszerek árusítása, és amíg van rájuk vevő, addig eladó is lesz.

A különbség csupán annyi, hogy a mai árusok nem szekérről, hanem e-mailen kínálják a portékájukat.