Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Látens skizofrén lehet a pécsi lövöldöző

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Pécsi Tudományegyetem rektora úgy tudja, hogy az első vizsgálatok szerint látens skizofrén az a 23 éves hallgató, aki csütörtökön délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és többeket megsebesített az intézményben - közölte a TV2 Tények című műsora pénteken.

Gábriel Róbert rektor azt mondta, hogy az elsődleges vélemények szerint egy látens skizofréniában szenvedő embernél aktiválódott a betegség; "egy aktív státuszba került és ez okozta ezt a tragédiát".

A műsorban közölték: ha ez így van, elképzelhető, hogy a tettest nem is lehet felelősségre vonni. Mint elhangzott, a hallgató már azelőtt is járt pszichiáterhez, hogy megkapta a fegyverviselési engedélyt. A rendőrség szerint a pszichiáter nem tudhatott arról, hogy a fiatalember ilyen engedélyt kapott, ha erről tudott volna, szólnia kellett volna.

Gábriel Róbert az eset körülményeiről elmondta: a hallgató elkésett az óráról, ezért úgy érezte, hogy a társai rossz szemmel néznek rá. Ekkor még nem volt megtöltve a nála lévő fegyver, "az incidens" után határozta el, hogy megtölti azt. Kiment a mellékhelyiségbe, megtöltötte a fegyvert, majd visszatért a terembe és lövéseket adott le.

A Tények közlése szerint a vérvétel kimutatta, hogy az elkövető aznap nyugtatót, előző nap pedig antidepresszánsokat vedd be.

Mint elhangzott, a fiatalember összesen kilencszer lőtt. A csoporttársát, aki meghalt, két lövés érte, a másik 19 éves fiúból öt golyót operáltak ki, ő túlélte a történteket. A tettes a takarítónőre és a laboránsként dolgozó férfira is egy-egy lövést adott le az engedéllyel tartott pisztolyával.