Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rettenetes állapotban vannak Scarlett O\'Hara jelmezei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vivien Leigh az Elfújta a szél című filmben viselt öt ruhájának restaurálására gyűjt adományokat egy amerikai múzeum, amely 2014-ben, a film bemutatásának 75. évfordulóján már ki szeretné állítani az értékes filmtörténeti jelmezeket. A jelmezek között van egy bordó báli ruha, amelyet a Scarlett O\'Harát megszemélyesítő Leigh viselt a filmben Ashley Wilkes születésnapi partiján, az esküvői ruha, amelyben hozzáment Charles Hamiltonhoz, egy kék bársony köntös és egy zöld bársony pongyola.

A gyűjtemény darabja a zöld bársonyruha is, amelyet Scarlett függönyökből varrt magának mielőtt Rhett Butlerhez fordult volna segítségért.

Az Oscar-díjas romantikus filmdráma nevezetes kellékeit az austini Texas Egyetem Harry Ransom Központja David O. Selznick gyűjteményéből vásárolta meg. Selznick az Elfújta a szélen kívül olyan filmklasszikusok producere volt, mint A Manderley-ház asszonya, az 1937-es Csillag születik vagy a Párbaj a napon.

A kosztümök jelenleg annyira rossz állapotban vannak, hogy nem lehet kiállítani őket - írta közleményében a múzeum. A 30 ezer dollárba (6,5 millió forintba) kerülő restaurálással olyan állapotba szeretnék hozni a ruhákat, hogy négy év múlva, a film 75. születésnapján már be lehessen mutatni azokat a közönségnek. A múzeum azt tervezi, hogy a későbbiekben más kiállításokra is kikölcsönzi a híres darabokat.