Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Félnek a sztrájkoló íróktól a Golden Globe-díjátadó szervezői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A január 13-i Golden Globe-díjátadót sem kímélnék a sztrájkoló forgatókönyvírók, és meg akarják zavarni a rendezvényt. Emellett nagy a félelem amiatt is, hogy a sztrájk miatt nem lesz, aki megírja a gálaműsor szövegét.

Lassan két hónapja tart a 12 ezer amerikai forgatókönyvírót tömörítő szakszervezet sztrájkja, és az álláspontok egyáltalán nem közelednek, sőt, a viszony talán még jobban elmérgesedett az írók és a stúdiók között.

Ilyen körülmények között tartják január 13-án az Oscar-díj után a másik legrangosabb filmes elismerés, a Golden Globe-díj átadását.

Hiába mutat szolidaritást némelyik színész az írók iránt, nyilván nem vennék szívesen, ha a táblákat tartó és kiabáló sztrájkolók megzavarnák, ahogy a vörös szőnyegen vonulnak.

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége már bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az írók szakszervezetével arról, ne zavarják meg az eseményt, és egy külön megállapodás keretében járuljanak hozzá a díjátadó megírásához.

Jorge Camara, a szervezet elnöke azt reméli, hogy sikerül megállapodni, ahogy az egyik legnépszerűbb talkshow műsorvezető, David Letterman cége is alkut kötött az írókkal, így a műsor újraindulhatott.

A sztrájk november 5-én kezdődött, miután a 12 ezer írót tömörítő szakszervezet, a Writers Guild of America nem tudott megegyezni a stúdiókkal a jogdíjak felosztásáról.

A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből.

A szakszervezet legutóbb közel húsz éve, 1988-ban hirdetett munkabeszüntetést, ami akkor 22 hétig tartott.