Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Belső szívmasszázzsal próbálták meg visszahozni az életbe Dianát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassan vezetett a Dianát szállító mentő sofőrje a walesi hercegnőt ért baleset után, de nem azért, mert összeesküvésben vett részt, hanem mert a sérült állapota ezt követelte meg. Erről maga a sofőr számolt be a tragédia körülményeit vizsgáló esküdtszék előtt.

Nem vett részt semmiféle, Diana ellen szőtt összeesküvésben, azért vezetett lassan, mert a sérült állapota nem tett mást lehetővé - jelentette ki Michel Massebeuf, az 1997. augusztus 31-i autóbalesete után a walesi hercegnőt szállító mentő sofőrje.

A férfi elmondta: értesítették, hogy a Pitié Salpêtrière Kórház felkészült a sérült fogadására, addig azonban nem tudták elhagyni a baleset helyszínén, amíg az orvosok nem stabilizálták a hercegnő állapotát.

A tárgyalás ekkor a halottkém, Lord Scott Baker megjegyezte: egyesek a hercegnő elleni összeesküvés részének tekintik, hogy a sofőr nem hajtott azonnal a kórházba.

Szó sincs összeesküvésről

Michel Massebeuf-öt a mentőorvos, Jean-Marc Martino utasította arra, hogy lassan hajtson, tekintettel a hercegnő állapotára. A sofőr beszámolt arról is, hogy a mentő számára rendőri felvezetést biztosítottak, így nem kellett figyelembe vennie a közlekedési lámpák jelzéseit, és zavartalanul haladhatott óránként 40-50 kilométeres sebességgel.

Annak ellenére, hogy mindent megtettek, hogy Dianát nyugodt körülmények között szállítsák a kórházba, a mentőnek egy alkalommal - már közel a kórházhoz - meg kellett állnia, mert a hercegnő vérnyomása leesett, és az orvos attól tartott, hogy leáll a szíve.

Körülbelül öt percre álltunk meg, azért, hogy az orvos elvégezhessen egy beavatkozást, amihez arra volt szükség, hogy a páciens tökéletesen mozdulatlan legyen - mondta Michel Massebeuf.

Súlyos belső vérzése volt

A hercegnő szíve korábban egyszer már leállt, akkor, amikor kiemelték a Szajna alatt húzódó Alma alagút egyik pillérének ütközött, összeroncsolódott autóból, amely őt, barátját, Dodi al-Fayedet és testőrét, Trevor Rees-Jonest szállította.

Az ütközés hatására a hercegnő egyik ere súlyosan roncsolódott, ezért belső vérzés alakult ki nála. A vérömleny Diana tüdejét és szívét terhelte túl - mondta az őt ellátó orvos, aki hozzátette: a sérültnél szívmasszázst alkalmaztak, így sikerült újraéleszteni.

Daniel Eyraud hozzátette: amikor a mentő a kórházba ért, Diana már eszméletlen volt, az orvosok pedig felkészültek a legrosszabbra. A hercegnőt lélegeztetőgépre kötötték, majd megröntgenezték, a vizsgálat pedig kimutatta a mellkasában a vérömlenyt.

Nem tudták megmenteni

"Emlékszem, a hercegnő szíve az előtt állt meg, hogy a sebész befejezte volna a feltárást. Ettől kezdve belső szívmasszázst kellett alkalmaznunk, miközben operált" - magyarázta az orvos, majd hozzáfűzte: Diana egyik tüdőartériája sérült meg, megszűnt a szívvel való összeköttetése. A szívmasszázs, a vérátömlesztés és a beadott adrenalin ellenére sem sikerült újraéleszteni.

"Úgy hiszem, minden lehetőt megtettünk, hogy megmentsük a hercegnőt" - jelentette ki Daniel Eyraud.

A walesi hercegnőt hajnali egy órakor emelték ki az összeroncsolódott autóból, három órával később megállapították halála időpontját.