eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay.com

Molesztálásügyi bejelentőrendszert hoz létre a katolikus egyház

Már őszre felállhat a magyar katolikus egyházmegyékben az a rendszer, amelyen keresztül bejelenthetik a gyermekmolesztálásokat - hangzott el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június eleji nyári ülésén.

A csíksomlyói pápalátogatás örömében tartotta nyári ülését június 3-4-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia - számolt be róla Tóth Tamás, az MKPK titkára.

"Szó esett arról, hogy gyűjtést szervezünk a Srí Lankán történt terrorcselekmény áldozatai családjainak megsegítésére, és ez a gyűjtés most pünkösdkor fog lezárulni" - említette a katolikus pap. Ezen kívül tisztázták,

hol és hogyan tartható egyházi esküvő.

"A konferencia megerősítette a 2006-ban hozott döntését: a házasságot plébániatemplomban, illetve engedéllyel más templomban, nyilvános kápolnában lehet elsősorban megkötni" - fogalmazott.

Ezen kívül beszéltek arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán gyermek- és ifjúságvédelmi képzés indul ősztől, és szó esett Ferenc pápa szakirányú, május 7-ei dokumentumáról is, ami előírja azt, hogy az egyházmegyéknek külön vagy közösen

egy éven belül létre kell hozniuk egy olyan rendszert, amely állandóan nyitott, és mindenki számára könnyen hozzáférhető a bejelentések kezelésére;

ennek a struktúrája már a kialakítás fázisában van, az MKPK már őszre szeretné megvalósítani a rendszert - mondta el Tóth Tamás.

A jövőre esedékes Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezése most fog igazán felgyorsulni, összeáll a végleges program.

Az MKPK támogatja a Győri Egyházmegye azon kérését, mely szerint

Szemelliker Antal 1919-ben Sopronban vértanú halát halt fülesi plébános boldoggá avatási eljárását elindíthassák.

A konferencia az új ukrán elnökhöz is fordul azért, hogy a magyarországi és más, külföldi karitatív szervezetek által indított segélyszállítmányok bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan célba érhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×