eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Egy nagyjából ezerfős tömeg indult el a Deák térről a Parlament elé péntek este fél hat után, a tömeghez folyamatosan csatlakoztak, több ezren lehetnek. Bejelentették a Független Diákparlament és az Országos Diáktanács együttműködését, valamint hogy az oktatási rendszerről nyilvános vitát szerveznek a Jobbik, az LMP és az MSZP miniszterelnök-jelöltjével. Bejelentették az újabb tüntetés időpontját is.

Január 19-én több ezer diák állt ki egy korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért a Független Diákparlament tüntetésén. A diákok 12+1 pontban fogalmazták meg azonnali követeléseiket, amelyek teljesülésére írásos garanciát vártak január 31-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mivel a minisztérium részéről nem érkezett érdemi válasz a követelésekre, ezért a diákok Orbán Viktorhoz fordultak, hogy vállaljon nyilvános vitát az oktatási rendszer problémáiról. A miniszterelnök ezt a meghívást a február 7-i határidőig nem fogadta el, ezért szervezték a diákok a mai tüntetést.

Azt szeretnék elérni, hogy

  • az általános iskolákban heti 25, középiskolában heti 30 órára csökkentsék az óraszámot,
  • töröljék el a nulladik órákat,
  • ne rekesszék ki a 18 éven aluliakat az oktatásból,
  • ne legyen hosszabb a tanév,
  • az iskola neveljen kritikus polgárt,
  • állítsák vissza a 2011-es felsőoktatási keretszámokat,
  • legyen szólásszabadság az iskolákban,
  • legyen egy olyan névtelen tanárértékelő rendszer, aminek az eredményei nyilvánosak

A követelésekről Lázár János az egyik kormányinfón minden konkrétumot nélkülözve azt mondta, hogy a pontok között komolyan veendő dolgok és zagyvaságok is szerepelnek.

A vonulás közben többször felhangzott a "Semmit rólunk nélkülünk!" és a Szabad ország, szabad oktatás!" rigmus, valamint a Kozmosztól a "Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek" című dal.

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

A diákok kicsivel hét óra előtt értek a Parlamentnél felállított színpadhoz, ahol a telefonjukkal világítottak.

A menetben a diákok mellett ott vannak a Civil Közoktatási Platform tagszervezetei, hogy a közös céljukért - egy 21. századi, diákközpontú, modern oktatási rendszerért - demonstráljanak.

A beszédekben elhangzott többek között, hogy

  • nem azért vannak itt, mert nem akarnak tanulni, hanem mert éppen hogy jobb színvonalú oktatást szeretnének, például kevesebb testnevelést és több nyelvórát.
  • "Nem lehet elhallgattatni a kritikát", mondta egy felszólaló, a diákok észrevételeit igenis figyelembe kell venni.
  • Nem tudnak érdemben tárgyalni a kormánnyal, pedig konstruktív párbeszédre lenne szükség. A 12+1 pontra sem reagált érdemben a kormányzat - mondták.
  • "Az Y generáció felébredt", összefogott másokkal és most kiáll magáért.
  • Balla István tanár felkonferálta Petőfi Sándor "Dicsőséges nagyurak" című versét Mácsai Pál előadásában. Ennek elhangzása után arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad, nem követi a világ változásait, és addig kell vitatkozni a megfelelő oktatásról, amíg nem történik változás.

Ezek után Gyetvai Viktor, a tüntetések egyik szervezője bejelentette a Független Diákparlament és az Országos Diáktanács együttműködését, valamint hogy az oktatási rendszerről nyilvános vitát szerveznek, amin a Jobbik, az LMP és az MSZP frakciója jelezte részvételét, a miniszterelnök-jelöltek lesznek ott. Sajnálják, hogy Orbán Viktor nem fogadta el a meghívást. A vitára március 12-én kerül sor.

Összefogást és újabb demonstrációt jelentettek be a diáktüntetésen

Adományokat gyűjtöttek a demonstráció szervezésére, mert nem áll mögöttük senki pénzes ember, "se Soros György, se Simicska Lajos, se Bajnai Gordon" és egyetlen oligarcha sem.

Újabb beszédek következtek, ezek szerint:

  • a diákok nem akarnak elmenni az országból. Nem akarnak a tüntetés után házkutatást, mint ahogy az megtörtént az egyik szervezővel a januári demonstráció után.
  • "A változás és a változtatás képessége van a kezünkben" - mondta az egyik szónok, aki a parlamenti választásokon való részvételre buzdította a diákokat.

Ezután a Független Diákszövetség egyik szervezője bejelentette, hogy március 15-én folytatják, aznap 17 órára az Operaház elé szerveznek közös megemlékezést és tüntetést. „Nem adjuk fel!” - skandálták a diákok, akik létszáma eddigre körülbelül a beszédek kezdetekor tapasztalhatónak a harmadára-negyedére csökkent.

Egyre bővülő, rendszerszintű változtatási javaslataikat szeretnék letenni az asztalra - folytatta a szónok, hozzátéve: a most induló "Diák vagyok" mozgalom arra jön létre, hogy "képesek legyünk közösen, veletek együtt nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Az elmúlt hetekben végképp megmutatták a képviselők, hogy nem hallgatnak meg minket. Megteremtjük az oktatási rendszerváltás feltételeit". Végül azzal zárta beszédét, hogy mindenkit várnak március 15-én, mert "sokan vagyunk, de nem elegen. Sokkal többen kell lennünk, hogy sikerre vigyük az ügyet".

Az Örömóda eléneklése után a szónokok együtt jelentek meg a színpadon, azt skandálva, hogy "Európa mi vagyunk", majd hogy "Eggyek vagyunk" "Erősek vagyunk". A rendezvény ezzel ért véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×