eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Téli vitaminbevitel, nem is olyan egyszerű

Téli vitaminbevitel, nem is olyan egyszerű

Télen is fontos a gyümölcsfogyasztás, de hogyan és mit együnk? És mit fogyaszthatunk, ha gyógyszert szedünk? Szegheő Péter doktor mondja el a részleteket.

A citrusféléket a téli hónapokban főleg a magas C vitamin, emellett a magas rost-, és folyadéktartalmuk miatt ajánlják a szakemberek. A cukorbetegeknek azonban figyelembe kell venniük a gyümölcsök cukortartalmát - mondta Szegheő Péter. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a

tartósításkor a gyümölcs héjába kerülnek olyan anyagok, amelyek miatt az nem fogyasztható,

ezzel ne ízesítünk, ne készítsünk belőle édességet, hacsak nincs ráírva, hogy nem vegyszerkezelt.

A citrusfélék közül a grapefruit a magas vitamintartalma miatt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Emellett azonban azért is különleges, mert

olyan anyagot tartalmaz, ami a szervezetbe kerülő egyes gyógyszerek lebontását bizonytalanná teszi.

Szegheő Péter szerint, ha valaki például ritmuszavarok kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére, vagy az immunrendszer működésének segítésére szed gyógyszert, akkor kiszámíthatatlan az együttes hatása, ennek utána kell nézni. Összeférhetetlenség esetén nyilván a grapefruit fogyasztását kell mellőzni.

A témáról korábban részletesen írt Szendi Gábor, a paleolit táplálkozás szakértője is, aki szintén a vérnyomás- és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, valamint a grapefriut együttes, veszélyes hatását elemezte. Kijelentette: a gyümölcs számos antidepresszánsnak is jelentősen megemeli a vérszintjét.

A kérdésről a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Gondozó oldala is ír, eszerint

a grapefruit a májenzimek működését befolyásolva a májban bomló gyógyszerek hatását fokozza, elnyújtja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×