eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar Gripeneknek is szóltak az azonosítatlan kisrepülő miatt

A magyar Gripeneknek is szóltak az azonosítatlan kisrepülő miatt

Magasabb készenléti fokozatba helyezték a Gripen vadászgépeket hétfőn, miután a magyar légtérbe berepült egy ukrán An-2-es - mondta el az Inforádiónak Szűcs József, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka.

Egy ukrán felségjelzésű repülő 11 migránssal a fedélzetén landolt egy szántóföldön hétfőn Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kállósemjén közelében. A hatóságok a gép személyzetét még nem találták meg, de elfogtak a közelben három afgán és nyolc vietnami állampolgárt.

Az eset nagy feltűnést keltett. Márványi Péter repülési szakújságíró az InfoRádiónak korábban elmondta: nem ez az első eset, hogy An-2-est illegális célokra használtak a régiónkban.

A határ átlépése előtt észlelték

Felmerült, hogy vajon a gépet látták-e a honvédség radarjai. Erről Szűcs József, a  Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka az InfoRádióban azt mondta: a valóság más, mint az amerikai filmekben, a valóságban az elektromágneses hullámok terjesztésének megvan a maga fiziológiája. "Ahogy a látás esetében a tengerparton állva a nagyobb vitorlás árbocát látjuk meg elsőre a Föld görbülete miatt, úgy valami hasonló a helyzet az elektromágneses hullámok esetében is. A radarok által kisugárzott elektromágneses hullámok a levegőben lévő fémes tárgyakról visszaverődnek". A visszaverődés függ a radar frekvenciájától és a repülőgép nagyságától is.

Egy ekkora méretű An-2-es repülőgép felderítése még kis magasságon is egyszerű feladat a honvédségnek, és a mostani esetben is már jóval a határ átlépése előtt észlelték a gép mozgását - mondta az ezredes. Először csak nyomon követték, mert nem Magyarország légtere felé repült, de amikor erre vették az irányt, kapcsolatba léptek a román légvédelemért felelős kollégákkal.

Széleskörű információgyűjtés

Minden, ami a levegőben van, látható a radarok számára - jelentette ki a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Amikor összeáll a jelekből egy sorozat, a szakemberek ellenőrzik az útvonalat és keresik, hogy mi zajlik mögötte.

A mostani esetben nem volt meg a határ légi átlépéséhez szükséges egyik feltétel sem: nem volt kétoldalú rádiókapcsolat és repülési terv sem, ezért kiemelt figyelemmel kezelték a légi jármű mozgását. Ilyen esetekben felveszik a kapcsolatot a szomszéd országok védelmi szolgálataival és polgári légiforgalmi irányítókkal, információkat gyűjtenek és megpróbálják kideríteni, hogy a pilóta bajban van-e vagy csak elfelejtett bejelentkezni, netán valami más történik.

A hétfői esetben azt figyelték meg, hogy a repülő folyamatosan csökkentette a magasságát, és ebből, valamint az utolsó ismert helyzetéből kiszámították a lehetséges felbukkanási helyeit. Ezek segítségével találták meg a rendőrök Kállósemjén környékén a magára hagyott gépet.

A légijármű nem sértett olyan szabályt, amely indokolta volna a Gripenek felszállását. Magasabb készenléti fokozatba helyezték a vadászgépeket, de elindulniuk nem kellett, mivel eltűnt a radarjel és megtalálták az üres gépet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×